De smartphone is niet meer weg te denken, overal om je heen zie je wel iemand met een telefoon in de hand. Wachtend op het openbaar vervoer, of zelfs in restaurants. Er is altijd wel een tafel te vinden waar op de hoek een telefoon ligt. Wist je dat technologiebedrijven trucjes gebruiken om ons verslaafd te maken? 

smartphone
Photo by Benjaminrobyn Jesperse

Er zitten een heleboel positieve kanten aan het hebben en gebruiken van een smartphone. Je bent altijd bereikbaar, je kunt onmogelijk verdwalen en je hebt alle functies bij de hand. Ook wanneer we ons vervelen grijpen we al snel naar het apparaatje wat ondertussen aan onze hand zit vastgeplakt. Maar, misschien zitten er nog wel meer negatieve kanten aan. Iedereen zondert zich af, er wordt minder tegen elkaar gesproken, in restaurants zie je regelmatig mensen tegenover elkaar zitten met een smartphone, en ik heb zelfs al regelmatig ouders hun kinderen op de schommel zien duwen terwijl ze bezig waren met hun telefoon.

Ben ik verslaafd?

Het is helemaal niet zo erg om zo nu en dan eens op je telefoon te kijken of je een berichtje hebt, maar zorg ervoor dat je dit wel met mate doet! Er zijn verschillende apps die bijhouden hoe vaak je op je telefoon kijkt, en de resultaten zullen je verbazen! Wanneer we op onze telefoon kijken hebben we 7 tot 15 minuten nodig om ons weer te concentreren, en daarnaast kijken we gemiddeld 5 keer per uur op onze telefoon. Productiever worden we er dus niet op….

Waarschijnlijk zullen veel mensen zich hierin herkennen, daarom hebben wij een aantal tips die kunnen helpen om af te kicken van je telefoon. Je zult vanzelf merken dat je dagen veel meer inhoud zullen krijgen.

Zo kick je af:

1. Zet overbodige meldingen uit

We worden allemaal getriggerd door meldingen die we op onze telefoon krijgen, door deze overbodige meldingen uit te schakelen heb je weer een excuus minder om naar je telefoon te grijpen.

2. Verwijder verslavende apps

Dit lijkt misschien een drastische maatregel, maar onze telefoonverslaving is een gewoonte geworden. Wanneer je er echt veel moeite mee hebt om bijvoorbeeld de Facebook app met rust te laten, dan kun je hem beter verwijderen zodat de verleiding minder groot wordt. Natuurlijk kun je gewoon nog inloggen via de webbrowser, maar je zult merken dat je dit minder snel doet omdat het meer moeite kost.

3. Wordt bewust

Denk goed na wanneer je je telefoon wil pakken of er geen andere dingen zijn die je beter of liever wilt doen. Wanneer je gezellig met je lief op de bank zit is die ene melding echt niet zo belangrijk. Als iemand je echt nodig heeft word je waarschijnlijk wel gebeld!

4. Leg je smartphone weg

Onze smartphone ligt meestal in een straal van 1 meter bij ons in de buurt. Leg je smartphone als je thuis bent bijvoorbeeld in een la, als je lekker op de bank zit is de stap groter wanner je op moet staan om je telefoon te pakken. Ook wanneer je in een restaurant zit kun je beter je telefoon in je tas laten zitten. Het is erg onbeschoft om tijdens een gesprek regelmatig je telefoon te checken!

5. Draag een horloge

Om mij heen merk ik dat dit een vaak gebruikt excuus is. Niet iedereen draagt een horloge, maar je wilt wel weten hoe laat het is en daarom moet je wel op je telefoon kijken. Wanneer je een horloge draagt haal je ook dit excuus onderuit.

6. Hou bij hoeveel tijd je verspilt

We hebben het vaak druk, maar hoeveel tijd verdoen we eigenlijk door het nutteloos gebruiken van onze smartphone? Hou eens bij hoe vaak en hoe lang jij je smartphone gebruikt, dat zal even schrikken zijn! Die verspilde tijd kun je beter gebruiken voor andere (leukere) dingen.

Lees ook: Dit is waarom je slimmer wordt zonder telefoon