Netwerken, het lijkt verschrikkelijk. Je denkt al snel aan saaie borrels, overenthousiaste mensen en vervelende gesprekken. Niets is minder waar! Netwerken kan hartstikke leuk zijn en je kunt er ook echt iets mee bereiken. Met deze tips netwerk jij jezelf in no-time naar de top.
Bereid jezelf voor op het netwerkevent. Weet je wie er komen? Zoek van tevoren iets over ze op. Als je iets meer van hun professionele achtergrond weet kun je gemakkelijker een gesprek op gang houden. Kom zelfverzekerd, rustig en professioneel over. Let erop dat je niet alleen maar over je eigen werkervaringen praat. Stel vragen aan je gesprekspartner en zorg dat hij/zij ook aan het woord komt.
Het is natuurlijk belangrijk om met zoveel mogelijk mensen te spreken tijdens een netwerkevent. Maar je connecties moeten ook enigszins betekenisvol zijn. Stel jezelf vooraf een doel hoeveel connecties je hoopt te maken. Als je merkt dat het gesprek op zijn eind loopt, bijvoorbeeld door een stilte, bedank je gesprekspartner voor zijn/haar tijd en vraag om een kaartje zodat je later nog contact kunt opnemen. Zorg dat je de volgende dag een kort emailtje of berichtje stuurt waarin je naar jullie ontmoeting refereert.
LinkedIn is een prima platform om je professioneel te profileren. De eerste indruk is extra belangrijk als het om online netwerken gaat. Upload een goede foto met een simpele achtergrond, een chique blazer doet het altijd goed. Zorg dat je opleidingen, stages, vrijwilligerswerk en cursussen up-to-date zijn. Je weet nooit wanneer die nieuwe ervaring van toepassing kan zijn op jouw toekomstige baan. Ook staat het goed als je regelmatig je profiel kunt updaten met nieuwe vaardigheden.
Recruiters zoeken vaak met geavanceerde zoekmachines op de locatie van potentiële werknemers. Check dus of jij jouw huidige (of gewenste) woonlocatie hebt ingesteld. Voeg een korte samenvatting van je werkervaringen toe. Hierdoor komt jouw profiel sneller omhoog bij zoekende werkgevers. Gebruik sleutelwoorden waarop zij in jouw tak zouden zoeken.
Je mag best selectief zijn met wie je een connectie maakt online. Het gaat er niet om hoeveel contacten je hebt maar om de kwaliteit van je connecties. Als je een berichtje naar iemand stuurt, zorg dan dat je begint met een verwijzing naar een persoonlijke professionele ervaring, in plaats van een onpersoonlijke opening. Denk aan een lezing die je hebt gezien of een artikel wat je van iemand hebt gelezen. Zo spring je ertussenuit. Maak je bericht kort, vriendelijk en kom snel ter zake. De meeste mensen willen je graag helpen, maar hebben geen tijd om een lange brief te lezen.