Goed communiceren met je vriend is lastiger dan je in eerste instantie denkt, dat weten wij bij FEM FEM ook. Toch is dit key tot een gelukkige relatie. Het zorgt ervoor dat je elkaar begrijpt en weet wat je van elkaar kan verwachten. Het is belangrijk dat het geen eenrichtingsverkeer wordt. Hoewel wij ook wel snappen dat het soms lastig is om elkaar netjes te laten uitpraten, zeker wanneer je van álles dwars zit. Daarom helpen we je graag op weg.

Tekenen-geen-goede-communicatie-vriend-oplossing

Details over jouw leven worden niet onthouden (en vice versa)

Wanneer jij zes maanden een relatie hebt met je vriend, moet hij inmiddels wel weten wie jouw beste vrienden zijn en wat voor werk je doet. Als jij na zes maanden nog steeds bij iedere naam die je noemt moet uitleggen wie het is, dan gaat het luisteren naar elkaar duidelijk verkeerd. Andersom geldt dit natuurlijk net zo.

Oplossing: Ga eerst na waarom je niet naar elkaar luistert. Is hij simpelweg gewoon te druk met alles? Is hij net met een nieuwe baan gestart of heeft hij werkelijk geen interesse? Ga met elkaar in gesprek zonder afleiding van een mobiel en zorg ervoor dat jullie op korte termijn nergens naartoe moeten. Toon interesse en laat ook non-verbale aandacht zien. Kijk elkaar regelmatig aan en knik zo nu en dan. Ga niet als een zoutzak op de bank zitten.

Jullie denken voor elkaar

Wanneer je elkaar door en door kent, begin je automatisch zaken juist wel of niet te doen, omdat je weet wat je vriend ervan vindt. Je stelt je voor wat hij denkt en doet vervolgens hetgeen waarvan je denkt dat het beste is. Maar dit kan juist tot frustraties leiden en is dus niet slim om te doen.

Oplossing: Denk niet voor een ander. Jouw vriend wordt ook wijzer en is er bijvoorbeeld nu wel klaar voor om een gesprek aan te gaan over zijn onafgemaakte studie. Jij verandert, maar hij ook. Onthoud ook dat er zaken zijn waar jullie het gewoon niet over eens zijn en nooit eens zullen worden. Dat is ook een oplossing. Agree to disagree.

Jullie zitten niet op hetzelfde level met Whatsapp

App jij je vriend met een aantal enthousiaste berichtjes en krijg je een ‘ok’ terug? Had je meer verwacht? Ja? Dan zitten jullie duidelijk niet op hetzelfde level met Whatsapp. Iedereen gebruikt Whatsapp anders en heeft ook andere verwachtingen. Voor de één is het slechts een communicatiemiddel waarbij je even snel iets uitwisselt en de ander vertelt graag hele verhalen door middel van lange berichten.

Oplossing: Bespreek dit met elkaar. Had jij meer verwacht, dan kaart je dit voorzichtig aan. Misschien is hij zich helemaal niet van zijn gedrag bewust of is dit gewoon zijn stijl. Zo kunnen jullie samen kijken naar een compromis.

Schreeuwen? Praten komt beter over, toch?

Rustig een gesprek aangaan zonder te schreeuwen is niet altijd even makkelijk. Zeker wanneer hij voor de honderdste keer de tafel niet heeft leeggeruimd, de vloer niet heeft gestofzuigd en de schone was niet uit de wasmachine heeft gehaald. Jij bent het spuugzat. Probeer dan nog maar eens rustig uit te leggen wat je dwars zit.

Oplossing: Draai de rollen eens om en stel je voor hoe jij je zou voelen als je naar hem gaat schreeuwen. Dat vind jij ook niet leuk, toch? Luister je dan nog naar wat hij te zeggen heeft? Waarschijnlijk niet. Het gaat ene oor in en het andere oor weer uit. Blijf rustig, hoe lastig dit ook is, dit is absoluut het beste. Tel tot tien of loop eventjes weg en kom later weer terug. Daarnaast is het belangrijk om negatieve emoties die je voelt gelijk te bespreken en niet op te kroppen. Zo voorkom je dat je een tikkende tijdbom wordt.

Wil jij een langdurige relatie? Dit zijn 10 belangrijke lessen.