Been there done that. We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Je hebt seks gehad met je vriend, maar je bent een aantal keren de pil vergeten deze maand. De dag dat je ongesteld moet worden, gebeurt er niets en dan is het gelijk paniek in de tent. Allerlei doemscenario’s schieten door je hoofd, want je bent totaal nog niet toe aan een kind. Wij willen je deze stress graag besparen (want we weten hoe kut het is) en daarom leggen we je even haarfijn uit waarom je je niet druk hoeft te maken wanneer dit gebeurt.

niet-ongesteld-zwanger-femfem

De pil kan de boosdoener zijn

Alhoewel je misschien denkt dat de pil er juist voor zorgt dat je regelmatig ongesteld wordt, hoeft dit niet het geval te zijn. Er zijn verschillende soorten pillen en sommige varianten zorgen ervoor dat je onregelmatig, of juist helemaal niet menstrueert. De een vindt dit heel prettig, de ander raakt er alleen maar gestrest van. Wanneer jij tot de laatste categorie behoort, kun je het beste even langs de huisarts gaan, je verhaal doen en kijken wat de mogelijkheden zijn, zodat jij gewoon regelmatig ongesteld wordt. Ook wanneer je stopt met de pil, kan het soms zelfs maanden duren voordat je weer ongesteld wordt.

Stress maakt het erger

Eigenlijk loopt alles in een cirkel. We zijn een keer de pil vergeten, raken in de stress en door deze stress kan je menstruatie uitblijven, waardoor we nog meer gaan stressen. Maar ook stress op je werk of door je thuissituatie kan het uitblijven van je menstruatie als gevolg hebben. Zorg in ieder geval dat je lekker in slaap valt door ’s avonds te ontstressen.

Een verstoord slaapritme

Je menstruatie past zich aan aan je biologische klok. Wanneer jij de laatste tijd nachten van maximaal 5 uur hebt gehad en in het weekend ‘bijslaapt’ door 11 uur te slapen, wordt je slaapritme verstoord en zo dus ook je menstruatiecyclus.

Je gewicht

Ben je onlangs veel afgevallen of juist een aantal kilo aangekomen? Beide kunnen ervoor zorgen dat je hormoonhuishouding verstoord wordt. Bij ernstig ondergewicht vindt er geen eisprong plaats, waardoor je dus niet ongesteld wordt. Bij overgewicht wordt vooral je hormoonhuishouding verstoord, waardoor je menstruatie ook uit kan blijven. Zelfs door overmatig trainen bestaat de kans dat je menstruatie uitblijft. Hoe dit mogelijk is? Doordat je in een stressvolle situatie verkeerd (je wilt trainen voor die marathon, je zit niet lekker in je vel waardoor je enkel aan eten kunt denken, etc.) beschermt je lichaam je als het ware om zwanger te worden. De hersenen geven door deze stress een seintje aan de hypofyse (dit is een klier onder de hersenen) om minder hormonen te produceren. Deze hormonen stimuleren de werking van de eierstokken. Wanneer deze dus niet gestimuleerd worden, produceren je eierstokken minder oestrogeen, waardoor het mogelijk is dat je menstruatie uitblijft.

Een verstoorde schildklier

Je schildklier zit tegen je luchtpijp aan. Deze regelt onder andere je stofwisseling en produceert belangrijke hormonen. Wanneer je schildklier niet helemaal goed werkt, kan dit effect hebben op je menstruatie. Heb je last van kou, traagheid, haaruitval of een droge huid? Dan zou dit de oorzaak kunnen zijn. Het is belangrijk om dan even langs de huisarts te gaan.

Er zijn tal van oorzaken waardoor je niet ongesteld wordt. 9 van de 10 keer heeft dit niets met een zwangerschap te maken. Twijfel je toch of wil je graag zekerheid? Dan kun je natuurlijk altijd langs de huisarts gaan of een zwangerschapstest halen. Zo ben je 100% zeker en heb ook jij weer rust.