Wat eet je nog op je brood in een wereld zonder Nutella? Dit is een vraag waar we toch eens serieus over moeten gaan nadenken. Het lijkt er namelijk op dat we met een serieus Nutella-tekort te maken gaan krijgen. Lees hier verder hoe dit zit.

Een hazelnotencrisis

Het Nutella-tekort wat er waarschijnlijk aan zit te komen, komt eigenlijk alleen door de hazelnotencrisis. Deze crisis ontstaat doordat het niet helemaal soepel verloopt in Turkije. Turkije is verantwoordelijk voor zo’n 70 procent van de hazelnotenproductie. Laat het daar nou net niet zo goed gaan, waardoor de productie toch ineens een stukje minder soepel verloopt. Dit heeft automatisch effect voor wat er bij ons in de schappen van de supermarkt ligt.

Economische situatie in Turkije veroorzaakt Nutella-tekort

Om dit goed uit te kunnen leggen, moeten we een beetje terug naar onze economielessen van vroeger. Het zit namelijk alles behalve gemakkelijk in elkaar. Turkije kampt op dit moment met een financiële crisis, waardoor de Turkse lira te maken heeft met een mega inflatie. De president van Turkije, Erdogan, had voor ogen om de Turkse valuta lira een beetje in waarde te laten dalen. Dit zou goed zijn voor de Turkse export. Helaas liep dit een beetje uit de hand, waardoor de munt de helft minder waard is geworden.

Nutella-tekort

Wat heeft dit in hemelsnaam te maken met onze broodjes met Nutella denk je nu waarschijnlijk. Heel simpel. De middelen die nodig zijn om zoveel hazelnoten te kunnen produceren, zijn voor de Turken ineens een stukje duurder. Denk aan meststoffen, pesticiden, zaden en andere dingen die écht nodig zijn voor de hazelnotenproductie. Deze zijn voor veel boeren zelfs onbetaalbaar. Het is lastig om te blijven produceren, waardoor nú al afgeschaald moet worden. Wanneer het nog meer uit de hand loopt, moet de hele productie misschien gestaakt worden. Dan hebben we dus serieus te maken met een Nutella-tekort.

Hamstereeeeeen

Dat betekent eigenlijk maar één ding: inslaan! Wanneer je nu door de supermarkt loopt, vind je waarschijnlijk nog wel wat Nutella in de schappen. Voor hoe lang dat nog is, is nog maar de vraag. Voor we ’t weten is dit product misschien wel helemaal niet meer leverbaar. Pakken wat je pakken kunt dus 😉

Lees ook: Nutella latte is de nieuwe warme chocolademelk