Bij sommigen mensen zitten bepaalde zorgen in hun genen, anderen hebben zorgen gecreëerd of ontwikkelt in de loop der jaren. Angsten en zorgen is een vreemd gegeven en eerder schreven we al een artikel over waar dit vandaan komt en hoe je ermee om kunt gaan. Maar door je dag goed te beginnen en bepaalde routines in de ochtend te implementeren, kun je zorgen dat je je zorgen verlicht.

ochtendroutine-zorgen-verlichten-femfem

Oefen positiviteit

Wanneer je een angst voelt of je ergens zorgen over maakt, kan het lastig zijn om positiviteit te ervaren. Het eerste wat je dan moet doen als je opstaat, is één ding op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Het kan van alles zijn, je kunt dankbaar zijn voor het fijne huis waar je woont of voor die heerlijke sokken die je aanhebt. Door op deze manier je dag te starten, herken je positieve dingen in je leven en wordt je brein gevuld met positiviteit.

Neem diep adem

Dit klinkt heel makkelijk gezegd, maar eigenlijk is het ook zo gemakkelijk. Sluit je ogen en neem een keer diep adem. Hierdoor zorg je dat je brein en gedachten gekalmeerd worden. Wanneer je wakker wordt en gelijk al de druk van de dag voelt, ga dan even op de rand van je bed zitten. Sluit je ogen en haal diep adem door je neus voor zo’n 10 seconden. Adem vervolgens ook zo’n 10 seconden uit door je mond. Wanneer je de behoefte hebt om dit een aantal keer te herhalen, doe dit dan.

Train!

Ja, helaas. Dit is waarschijnlijk niet hetgeen je wilt horen en vooral niet voor de ochtend, maar het helpt wel. Gelukkig helpt ook al een kleine training om je zorgen te verlichten. Ga een rondje joggen, doe wat yoga oefeningen of doe een aantal jumping jacks. Een klein beweging kan je angsten al verlichten én het is ook nog eens goed voor je.

Kies een doel

Je maakt een to do lijstje, omdat je het gevoel hebt dat dit je rust geeft. Vervolgens voel je de zorgen en de stress al opkomen door hier enkel naar te kijken. In plaats van het maken van een ellenlange to do lijst, kun je beter één doel uitkiezen. Ga iedere ochtend bij jezelf na wat je vandaag wilt bereiken. Ook dit kan iets kleins of iets groots zijn. Wanneer je dit hebt bereikt, zorgt dit voor voldoening en zul je merken dat je je goed voelt en je zorgen even niet aan de orde zijn. Een to do lijst zorgt er alleen maar voor dat alle taken die je nog moet doen zo in je face worden gegooid, en daar krijg je stress van. Je hebt je doel bereikt voor vandaag, goed bezig.

Kleine routines die een groot verschil kunnen maken en zullen zorgen dat jij meer rustgevend en minder angstig bent. Want een burn-out bij millenials, dat hoort er niet bij.