Waarschijnlijk krijgen de singles onder ons vaak deze vraag naar hun hoofd geslingerd: ”Het is alweer een tijdje geleden dat je met iemand aan het daten was toch? Hoe komt dat?” Vaak antwoorden mensen daarop met: ”Ik ben gewoon kieskeurig…” Tja, niet heel gek, want het is dus blijkbaar best oké om kieskeurig te zijn wanneer je vrijgezel bent.

Kieskeurig FEMFEM

Kieskeurig is niet erg

De reden dat je nog geen vaste partner hebt kan met jouw kieskeurigheid te maken hebben. Het is belangrijk om samen met iemand te zijn die bij je past en niet de eerste beste persoon waar jij een avond mee hebt geflirt in de bar. Als jij juist heel graag een relatie wilt, ben je vaak geneigd om al snel serieus met iemand te worden waarmee jij dacht een “spark” te hebben zonder hem echt goed te kennen. Die eerste kriebels zijn altijd het leukste, dat klopt, alleen hoeven die eerste kriebels niet te betekenen dat hij jouw match is, vertelt Anita A. Chlipala, een expert in daten en relaties. Die “spark” kan namelijk snel komen, maar ook weer snel weggaan zodra jij iemand beter leert kennen. Een beetje kritisch zijn is dus helemaal niet heel erg.

Twee verschillende soorten ‘kieskeurig’

Je kunt kritisch zijn bij je partnerkeuze op twee verschillende manieren. Zo kun je kieskeurig zijn omdat je weet wat je zoekt in een partner. Óf omdat je eigenlijk te bang bent om je te binden en bang bent om afgewezen te worden. Als je kieskeurig bent door onzekerheid, ben je eigenlijk bang om een foute keuze te maken en zoek je die ene jongen die in jouw ogen “perfect” is.  Zo kijk je niet naar iemand die bij je past, die jou blij en gelukkig maakt. In dat geval is het misschien wijs om eerst in jezelf te investeren, zodat jij zelfverzekerder kan zijn in wat jij te bieden hebt als partner!

Wanneer je zo kritisch bent met het vinden van je partner, zoeken we stiekem eigenlijk allemaal deze eigenschap in de liefde.