Toekomstige ouders hechten veel belang aan een ‘goede’ voornaam voor hun kind. Begrijpelijk, beide partijen moeten het eens zijn en mooi vinden, maar in deze familie blijkt het niet alleen om hun te draaien. Een vrouw en haar partner kozen een passende naam voor hun dochter, maar haar grootmoeder was hier niet al te positief over.

oma niet oppassen babynaam

Ruzie om een babynaam

De vrouw, die nu inmiddels gezegend is met een “perfect klein meisje” deelde het verhaal op Reddit van hoe haar grootmoeder het niet eens was met de babynaam die zij en de babydaddy voor hun dochtertje hadden gekozen. Het is de traditie in haar familie om de naam van de baby geheim te houden tot na de geboorte. Ongeveer twee à drie maanden na de geboorte geven zij dan altijd een klein feestje, waar ze cadeautjes geven met de naam van de baby erop.

“Mijn grootmoeder maakt altijd een prachtig doorgestikt babydekentje en borduurt de naam van de baby. Ze heeft dit voor al mijn zussen en neven gedaan”, vertelt de vrouw op Reddit. Ze legt uit dat zij en haar partner, alleen niet zo’n dekentje voor hun dochtertje hebben gekregen. “Het probleem was de naam die wij voor haar hadden gekozen.”

Voor de context: de grootmoeder van deze vrouw heeft een unieke geschiedenis met haar eigen naam. Ze werd namelijk geboren als ‘Lucille’, maar vanaf haar achtste vertelde ze aan iedereen die ze ontmoette dat haar naam Barbara was. De vrouw vertelt dat haar grootmoeder dit jarenlang deed, totdat zelfs haar familie haar Barbara noemde. Uiteindelijk heeft ze de naam zelfs juridisch verandert.

“Als kind vroeg ik haar altijd waarom ze de naam had veranderd”, schreef de vrouw. “Ze zei gewoon dat ze de naam Barbara leuker vond. Het werd een familiegrap, maar ze leek er nooit boos over te zijn en lachte altijd met ons mee.” De vrouw legde verder uit hoe de grootmoeder van de babydaddy een belangrijke rol heeft gespeeld in zijn leven en haar favoriete beroemdheid was Lucille Ball. “Mijn man en haar grootmoeder keken altijd samen naar ‘I Love Lucy’”, vertelt de vrouw verder. “Hij mist haar heel erg en zei dat hij haar graag op de een of andere manier zou willen eren. Haar naam was Mary, maar we kozen ervoor om dat als tweede naam voor onze dochter te gebruiken.”

‘Ze hing plotseling op’

Daarom besloot het stel om hun dochter Lucy te noemen. Op deze manier konden ze grootmoeder Mary eren en ook een klein beetje grootmoeder Lucille, oftewel Barbara. Het leek hun een mooi idee, maar toen de kersverse ouders dit aan grootmoeder Barbara vertelden, was ze doodstil. “Toen ik haar vroeg wat er aan de hand was, eiste ze te weten waarom ik voor Lucy had gekozen. Ik was geschokt en verward. Ik probeerde het uit te leggen, maar ze hing plotseling op.”

Nu weigert haar grootmoeder haar telefoontjes aan te nemen, en de nieuwe moeder vraagt zich af waar al deze drama vandaan komt. “Ik vroeg aan mijn oudste zus of zij misschien meer wist”, vervolgde de vrouw. “Ze zei dat mijn oma blijkbaar beledigd was en dacht dat we haar bespotten. Ze vertelde ook dat ze over een paar weken niet naar het feest zal komen om mijn dochter persoonlijk te ontmoeten en dat ze het babydekentje niet zal geven, tenzij we ons verontschuldigen en de naam van onze dochter veranderen.”

“Hiermee omgaan, was ongelofelijk stressvol”, vertelt de vrouw die net van een kindje was bevallen. “Mijn familie is ook verbaasd, maar de meesten zeggen dat ik geen naam had moeten kiezen waarvan ik wist dat mijn grootmoeder er een hekel aan had, of dat ik het haar in ieder geval eerst naar had moeten vragen.”

Wat vind jij er van? Sta je aan de kant van de kersverse moeder of aan de kant van grootmoeder Barbara (Lucille).