Nu het najaar aangebroken is, is het ook weer tijd om de heerlijke baksels uit de oven te toveren. Eentje die zeker niet kan ontbreken is de appeltaart. De heerlijke zoete smaken van kaneel en suiker in combinatie met appel is toch wel van velen de favoriet. Maarre, dan wel oma’s appeltaart natuurlijk. En dít is het heerlijke recept dat jij moet volgen om deze warme zoete appeltaart op tafel te zetten.

oma's appeltaart
Bron: Pexels

Recept voor oma’s appeltaart

Hoewel oma’s natuurlijk als beste een appeltaart uit de oven kunnen toveren, willen we het ook zelf kunnen. We gingen daarom op onderzoek uit om het beste recept voor oma’s appeltaart te vinden. En met succes! We kwamen uiteindelijk een goed recept tegen op het bekende foodplatform Allerhande. Allerhande staat natuurlijk bekend om de lekkerste recepten. Zo schreven we eerder ook al over de heerlijke herfstige pumpkin spice cheesecake.

Ingrediënten en benodigdheden

Allereerst zorg je ervoor dat je een springvorm van 24 centimeter en een keukenmachine in huis hebt, want die heb je nodig om de taartmix te kunnen maken. Vervolgens is het tijd om boodschappen te doen, want de meeste dingen heb je waarschijnlijk niet in huis. Je hebt 175 gram ongezouten roomboter, 1 ei, 300 gram tarwebloem en 200 gram witte basterdsuiker en een mespuntje zout nodig. Hiermee kun je het deeg maken.

Verder heb je natuurlijk ook appels nodig. Ga voor een combinatie van Braeburn en Granny Smith appels. Neem 4 Braeburns en 3 Granny Smiths. Verder heb je 3 eetlepels griesmeel, 1 theelepel speculaas- en koekkruiden en 100 gram rozijnen nodig. Oh enne, vergeet de 2 sneetjes tijgerbrood niet!

Bereiding

Oke, we moeten toegeven: het maken van deze taart gaat je even tijd kosten en is niet het meest gemakkelijke bakrecept die je zal tegenkomen. Toch is de uitkomst het dubbel en dwars waard, want van deze taart krijg je sowieso geen genoeg!

  1. Je begint met het bereiden van het deeg. Hiervoor begin je met het snijden van de boter in blokjes. Ook klop je het ei even los in een apart klein bakje. Vervolgens gooi je de bloem, de helft van het ei, de boter, zout en 150 gram van de witte basterdsuiker in de keukenmachine en laat je de keukenmachine zijn werk doen. Stop de keukenmachine als het deeg samenhangend is en leg het vervolgens ingewikkeld in folie voor een halfuurtje in de koelkast.
  2. Vervolgens snijd je alle appels in dunne plakjes en meng je deze met rozijnen, de kruiden, twee eetlepels griesmeel en 50 gram van de witte basterdsuiker. Laat ook deze mix even staan, zodat alle smaken goed in kunnen trekken in de appel.
  3. Verwarm de oven voor op 175 graden en pak het deeg erbij. Tweederde van het deeg rol je uit in een ronde vorm zodat je de bodem van de appeltaart kunt vullen. Deze leg je in de ingevette springvorm. Vervolgens snijd je de tijgerbroodjes in stukjes en haal je de korstjes er vanaf. Deze verdeel je over de bodem samen met nog een eetlepel griesmeel.
  4. Vervolgens is het tijd om het appelmengsel in de springvorm te doen. Met de rest van het deeg maak je stroken. Deze leg je in schuine richtingen op de taart. Smeer ze vervolgens in met de rest van het ei. Bak de taart gaar in de oven in zo’n 75 minuten. Enne, serveer natuurlijk zo snel mogelijk, zodat ‘ie lekker warm is. Oh en vergeet de slagroom niet!

Voilà, appeltje eitje om de perfecte appeltaart te maken. Maarre, eet hem nou niet gelijk in je eentje op. Want met deze verrukkelijke appeltaart maak jij ook je vriendinnen blij!