Hoe graag we het ook zouden willen, niet iedereen vindt jou altijd even leuk. Daar hebben we soms moeite mee. Zeker wanneer we er niets aan kunnen doen. Toch zijn er enkele manieren die je kunnen helpen in dit soort situaties. Wij leggen je uit hoe je het beste kunt omgaan met iemand die jou niet zo leuk vindt.

Portrait of smiling young woman at home

Weet waar je voor staat

Wanneer je in jezelf gelooft, weet waar je voor staat en je jouw morele waarden kent, zul je hier niet gauw bevestiging van anderen voor nodig hebben. Terwijl je altijd moet streven naar een open geest om ruimdenkend te blijven en om te gaan met mensen die anders denken dan jij, is er een manier om dit te doen met een wederzijds voordeel. Wanneer je een gezond gevoel van persoonlijke overtuiging hebt, ben je beter in staat om nederigheid en lef te uiten. Zo ben je gemotiveerd vanuit een diepere wil dan simpelweg proberen aardig gevonden te worden. Als iemand het niet eens is met een waarde waar je in gelooft, is het makkelijker om jezelf af te sluiten van deze kwestie. En wanneer iemand jou niet leuk vindt als gevolg van een bepaald verschil in standpunten ben je beter in staat om te zien dat dit uiteindelijk een probleem voor zichzelf zal gaan vormen.

Onthoud je grenzen

Iedereen heeft eigen emoties. Natuurlijk kun je rekening houden met anderen, maar dat betekent niet dat het jouw taak is om te beheersen wat anderen voelen. Wanneer mensen jou niet leuk vinden of je al gauw bestempelen als iemand waar ze niet mee om willen gaan, moet je altijd onthouden dat dit hun keuze is. Dit doet natuurlijk pijn en is niet altijd even eerlijk, maar daar hebben zij voor gekozen. Nu is het aan jou om grenzen voor jezelf te gaan stellen. Zo kun je zelf bepalen welke emoties je toelaat en wat voor macht ze over je zullen hebben.

Behandel roddels meteen

Als je iets over jezelf hoort wat niet klopt, kun je het beste meteen naar de bron toestappen en proberen er zo veel mogelijk mensen buiten te laten. Probeer deze persoon niet in het nauw te drijven, want dat lokt alleen maar defensieve reacties uit. Je kunt beter aangeven dat je zijn of haar kant wilt begrijpen en vragen of je iets hebt gedaan wat hen beledigd kan hebben. Door dit op een rustige manier te brengen, zal dit tot een beter gesprek leiden. Probeer degene niet te onderbreken, maar luister naar het verhaal. Als iemand zich gehoord en begrepen voelt, zal degene openstaan voor een herstel. Probeer vervolgens ook jouw kant van het verhaal te laten horen.

Weet wanneer je beter kunt weglopen

Soms kun je mensen maar beter laten gaan. Als je een gezond gevoel van vertrouwen hebt, een duidelijk doel, duidelijke grenzen en er alles aan doet om geruchten aan te pakken, resulteert dit niet altijd in perfecte vriendschappen. Iedereen bewandelt z’n eigen pad door het leven en mensen kunnen daarbij uit elkaar groeien. Niet iedereen gaat namelijk op dezelfde manier vooruit in het leven. Zolang we ons eigen pad kunnen bewandelen, kunnen we altijd de deur openlaten voor nieuwe vriendschappen. Maar probeer dit vooral niet te forceren. Zoiets komt namelijk vanzelf op je pad terecht.

Lees hier welke overtuigingen je ervan weerhouden om je doelen na te streven.