Wanneer je jouw doelen wilt nastreven, kunnen je gedachten je hier soms van weerhouden. Het wordt een soort innerlijke strijd met jezelf. Vaak spelen er bepaalde overtuigingen in je hoofd die ervoor zorgen dat je niet bereikt wat je zou willen. Wij vertellen je welke dit zijn.

Portrait of a beautiful young woman.

‘De nabije toekomst is belangrijker dan de verre toekomst’

Mensen hechten vaak meer waarde aan directe voldoening dan toekomstige voordelen. Denk maar aan het eten van iets waarvan je weet dat het ongezond is, maar toch in je mond stopt. Dit geeft even voldoening, maar uiteindelijk heb je er misschien spijt van. Dan vind je het dus belangrijker om er nu voordeel van te hebben zonder te denken aan de gevolgen die je later pas zal merken. Velen hebben er ook moeite mee om over zichzelf in de toekomst te denken. Dit kun je tegengaan door zo nu en dan een moment te pakken enĀ jezelf vijf of tien jaar van nu te visualiseren. Stel jezelf voor waar je zult leven, wat je aan het doen bent en met wie je zult zijn. Zodra je hier een gewoonte van maakt, zal het makkelijker worden om keuzes te maken die nu vervelend zijn, maar je leven in de toekomst veel beter maken.

‘Zoals het nu is zal het altijd blijven’

Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat bepaalde dingen voor altijd hetzelfde zullen blijven. Zo blijf je misschien wel aandelen kopen in de overtuiging dat deze altijd in waarde zullen stijgen. Mensen vinden het moeilijk om een lange-termijn perspectief te hebben en vinden het lastig om gebeurtenissen voor te stellen die onvoorstelbaar zijn. Toch blijven dingen niet altijd zoals ze zijn. Velen hadden bijvoorbeeld niet verwacht dat Donald Trump gekozen zou worden als president, omdat Hilary Clinton de leiding leek te hebben volgens de peilingen. Mensen die zich in de geschiedenis verdiepen, weten dat peilingen het wel eerder fout hebben gehad in het verleden. Het gebeurde dus al eens eerder en zo zie je maar dat het nog eens kan gebeuren. Tijden veranderen en blijven niet altijd hetzelfde.

‘Negatieve informatie is waardevoller dan positieve informatie’

Wanneer tien mensen zeggen dat je iets goed gedaan hebt en een persoon vindt dat je niet goed gepresteerd hebt, ben je geneigd omĀ alleen maar het negatieve onthouden. Met als gevolg dat je de hele dag blijft nadenken over wat je beter had kunnen doen. Om deze negativiteit te doorbreken is het goed om te beginnen met iedere dag een paar minuten te focussen op het positieve. Schrijf bijvoorbeeld voor het slapen gaan dingen op waar je dankbaar voor bent en dingen waar je trots op bent van die dag. Of maak een love-to-do-list. Op deze manier zal je sneller geneigd zijn om positief te denken in het leven.

‘Informatie die tegenstrijdig is met wat ik geloof is waarschijnlijk verkeerd’

Mensen zijn vaak op zoek naar bevestiging. Wanneer bepaalde informatie hun gedachten niet bevestigt, nemen ze dit vaak aan voor niet waar. Studies hebben aangetoond dat mensen snel aandacht besteden aan en geloven in informatie die hun eigen meningen en overtuigingen ondersteunen. Informatie die niet overeenkomt met hun overtuigingen, negeren ze vaak of geloven ze gewoon niet. Door informatie objectief te bekijken, kun je pas een doordachte beslissing nemen over wat te geloven of in twijfel te trekken.

‘Veel andere mensen doen het, dus zal het wel goed zijn’

Mensen voelen zich er niet goed bij om tegen overtuigingen en acties van andere mensen in te gaan. Zelfs als ze denken dat zij gelijk hebben en de rest niet. Vaak denken ze dat het wel goed zal zijn als anderen het ook doen. Voordat je inspringt op de laatste trends, kun je jezelf beter eerst afvragen of je dit ook echt leuk vind of gewoon meeloopt met de rest. Probeer je innerlijke rebel te omarmen en praat met mensen die andere opinies en standpunten.