Tegenslagen, we hebben ze allemaal in het leven. En dit geldt hetzelfde voor emoties. Maar bij de een zijn deze emoties een stuk heftiger dan bij de ander. Persoonlijk herken ik dit heel erg. Wanneer ik een spannend gesprek gepland heb staan, kan ik de hele dag met een knoop in mijn maag zitten. En voor alle hooggevoelige personen met mij: zo ga je het beste om met tegenslagen.

hooggevoelig-tegenslagen-femfem

Wacht af

Wanneer we een tegenslag ervaren, hebben we de neiging om hier zo snel mogelijk weer vanaf te zijn. We willen het oplossen en zorgen dat we deze tegenslag zo snel mogelijk kunnen vergeten en uit ons leven kunnen halen, zodat we dat gevoel niet meer hoeven te voelen. Maar het beste is juist om even af te wachten. Bekijk het van een afstandje. Soms reageren we ergens te snel op, waardoor we verkeerde beslissingen nemen. Neem letterlijk een stap achteruit, sluit je even af van de situatie of loop een rondje.

Wees reëel

Hooggevoelige personen hebben vaak de neiging om honderd stappen verder te denken. Je vriend zei iets tegen je, waardoor je van slag bent geraakt. Misschien is hij nu boos op je, misschien is hij verliefd op een ander, wie weet heeft hij helemaal geen zin om je te zien. Allemaal misschien. Probeer hier mee op te houden en wees reëel. Houd het bij de feiten. Wat zei hij echt? Wat was je gevoel hierbij? Schrijf dit alles op en probeer het te relativeren.

Ga geen andere mensen pleasen

Mensen pleasen is niet goed voor je. Wanneer je dit doet, sta je niet achter je eigen keus en doe je iets voor een ander, omdat die ander dat wil. Maar dat is juist hetgeen je niet moet doen. Blijf bij jezelf. Heb jij het gevoel dat het juist is wat je hebt gedaan, maar heb je een ander er misschien wel mee gekwetst of heb je daardoor ruzie? Dan is dat zo. Wanneer jij voor jou gevoel goed hebt gehandeld, moet je proberen dit te accepteren. Misschien voel je je op dat moment even heel klote, maar uiteindelijk zul je blij zijn met je keuze, want jij hebt gehandeld vanuit jouw goede gevoel.

“Je hoeft niet vooruit te gaan, je mag ook even blijven staan waar je staat”

Blijf niet malen

Dit puntje is eigenlijk een vervolg op de vorige. Doordat er iets is gebeurt waar jij je rot over voelt, blijf je hierover malen. Soms zelfs jaren of maanden later nog. Dit komt doordat we perfectionistisch zijn en de touwtjes in handen willen hebben. Maar hiermee schieten we niets op. Door hardop tegen jezelf te zeggen dat je blijft hangen in een situatie, zul je merken dat je uit deze negativiteit kunt stappen.

Kijk verder (of blijf even stilstaan)

Die emoties zijn er nu eenmaal, en het zijn er veel. Het laatste dat we moeten doen is deze negeren. Laat je emoties de vrije loop, laat alles er even uitkomen. Maar daarna is het tijd om verder te kijken en reëel te zijn. En je hoeft niet vooruit te gáán, je mag ook best even blijven staan waar je staat, maar belangrijk is dat je wel vooruit kijkt en niet in de emoties uit het verleden blijft hangen. Wat je ook doet, uiteindelijk kom je er wel. Het belangrijkste is dat jij jouw tegenslagen accepteert en accepteert dat je hier niet in moet blijven hangen.

Zie het als een les

Je mag emoties voelen, dat is alleen maar een teken dat alles werkt. Emoties zijn er om te voelen. Maar blijf hier niet in hangen. Uiteindelijk zul je terugkijken op bepaalde gebeurtenissen en zien dat je er heel veel van hebt geleerd. Helaas wil dit niet zeggen dat er in de toekomst nooit meer een tegenslag zal zijn. Dit hoort er nu eenmaal bij. Maar door deze punten te volgen, kunnen we het met een gerust hart achter ons laten, het afsluiten en het zien als een les.

Blijf je malen? Ook ochtendroutines kunnen helpen je zorgen te verlichten.