De een zou stiekem al in mei naar kerstmuziek luisteren en de ander irriteert zich al aan ‘jingle bell muziek’ twee dagen voor kerst. Voor deze laatste mensen heb ik goed nieuws, want uit onderzoek blijkt dat het luisteren van kerstmuziek slecht is voor je gezondheid.

onderzoek kerstmuziek luisteren is slecht voor je

Een slechte focus

Voornamelijk als je in een winkel werkt kan muziek slecht zijn voor je gezondheid volgens psychologe Linda Blair. Skyradio noemt zichzelf een “Christmas Station”, maar tegenwoordig draait ieder radiostation de kerstmuziek grijs. De psychologe geeft de winkelmedewerkers de tip om de kerstmuziek uit te zetten. Dit omdat medewerkers op een gegeven moment het gevoel krijgen alsof de kerstmuziek echt op hen afkomt. Hierdoor moeten ze zich focussen op het niet luisteren naar deze muziek. Deze focus kost de medewerkers zoveel energie dat zij zich nergens anders meer op kunnen focussen, waardoor hun concentratie verminderd.

Eigenaren worden hebberig

De eigenaren van vele winkels zien juist het tegenovergestelde van wat Blair ziet. Volgens hen is het juist een kans om gebruik te maken van kerstmuziek, het brengt klanten in de ‘mood’ om te kopen. Tja en dat uitgeven van geld maakt de eigenaren altijd hebberig en extreem vrolijk. Een van de twee blijft ongelukkig en waarschijnlijk zullen dat de medewerkers zijn, schaf die oordoppen dus maar aan!

Mijn kerstwens

Laat ik nou net geen eigenaar zijn dus radiostations opgelet: All I want for Christmas is een beetje uitstelgedrag van alle kerstliedjes. Gewoon een klein beetje uitstelgedrag, want tegenwoordig worden er begin november of zelfs eind oktober al vrolijk kerstliedjes gedraaid. Naast dat het slecht is voor je gezondheid, ben je het op deze manier zo’n twee maanden voor kerst ook redelijk snel zat. Vier eerst Sinterklaas en daarna kunnen we vrolijk beginnen met ‘The most wonderful time of the year’.

Lees ook:

Er komt een super grote kerstmarkt naar Amsterdam met alles erop er eraan