We weten allemaal hoe het gaat in grotere gezinnen met meerdere broers of zussen. Er worden op het internet allerlei beweringen gedaan over de oudste, middelste en jongste kinderen. Hoewel het voorheen altijd bij grapjes bleef, is er nu wat veranderd. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat het tweede kind in een gezin écht de meeste kans heeft om als crimineel te eindigen. En dat vinden wij best wel shocking. 

Het tweede kind heeft meeste kans om crimineel te worden

Er heeft een onderzoek plaatsgevonden in zowel de Verenigde Staten als Denemarken. Ruim 300.000 kinderen uit verschillende gezinnen zijn geanalyseerd om erachter te komen welk kind de meeste kans heeft om in aanraking te komen met justitie. Het bleef eerder bij een grapje, maar nu blijkt de uitkomst van dit onderzoek behoorlijk zorgwekkend. Er is namelijk gebleken dat het percentage bij ’tweede kinderen’ écht hoger ligt dan bij ‘eerste kinderen’. Je leest het dus goed: het tweede kind heeft de meeste kans om crimineel te worden.

tweede kind heeft meeste kans om crimineel te worden
Bron: Pinterest

Jongens en meisjes

Er werd gekeken naar alle kinderen tussen de 16 en 21 jaar. Zowel jongens als meisjes zijn meegenomen in het onderzoek. Nu denk je natuurlijk: meisjes zijn een stukje braver, dus dat geldt zeker niet voor mij. Helaas! Niets is minder waar. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat dit niet alleen voor jongens geldt, maar ook zeker voor de tweede meisjes in een gezin. Overigens geldt dit niet alleen voor de tweede kinderen. Derde of vierde kinderen in een gezin hebben ook een hogere kans op aanraking met justitie dan het eerste kind.

Is het echt zo?

Er zijn natuurlijk genoeg kanttekeningen bij dit onderzoek, maar het lijkt erop dat het dus echt zo is. Of er een verklaring voor is? Niet per se. Het zou natuurlijk kunnen komen doordat ouders na een eerste kind de aandacht moeten verdelen, maar zeker weten doen we het niet.

Lees ook: Onderzoek wijst uit: het tweede kind is het gezinsmonster