Of je nu het tweede kind bent van de twee, of je bent de tweede van de zes. Uit onderzoek is toch echt gebleken, dat het tweede kind het gezinsmonster is. 

Persoonlijkheid van het kind

De persoonlijkheid van je kind kan je nooit bepalen. Door verschillende factoren in de opvoeding, zal het kind een persoonlijkheid ontwikkelen. Het is niet ongewoon dat een van de kinderen kalm en rustig is, terwijl de andere de ouders ontzettend op de zenuwen werkt.

Het tweede kind is meestal het ergste

Uit een onderzoek over geboortevolgorde en delinquentie is naar voren gekomen dat het tweede kind meestal het ‘monster’ van het gezin is. Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Resultaten van verschillende onderzoeken toonden aan dat het tweede kind vaker gedrag vertoont die de ouders op hun zenuwen werken.

Het tweede kind, tevens ook het meest ondeugende kind, komt meestal in de problemen en vraagt heel veel werk van de ouders. Als de aandacht naar het kind toe verslapt, dan zullen zowel de broers en zussen, als de ouders hier de nare gevolgen van ervaren.

tweede-kind-monster-gezin

Het eerste kind

Uit het onderzoek is ook gebleken dat het eerste kind vaak een stuk sterkere band met de ouders heeft. Dit komt deels omdat het natuurlijk het allereerste kind van de ouders is en deels omdat ze simpelweg meer tijd met het eerste kind hebben doorgebracht.

Hierdoor kan het tweede kind onbewust weer het verschil in aandacht aanvoelen. Daarom doet het tweede kind iets wat niet mag of haalt kattenkwaad uit, om ook weer aandacht te krijgen van de ouders. Het gaat bij het tweede kind niet zozeer om welke aandacht er gegeven wordt, want negatieve aandacht, is ook aandacht.

Lees ook: Wil je eigenlijk niet weten: zoveel kost het om een kindje te hebben