Na een lange werkdag, neig je snel om thuis een fles wijn open te breken. Maarre, waarom doe je dit niet al tijdens het werk, om je door de laatste uurtjes heen te slepen? Ja, geloof het of niet, maar het is bewezen dat je aangeschoten een stuk productiever bent. Natuurlijk zonder te overdrijven…

productiever aangeschoten borrel tijdens werk
Bron: The Office

Onderzoek

Zin in een borrel, maar is het nog geen vrijdag én einde van de middag? Maakt niet uit! Pak er een lekker drankje bij en werk vervolgens nog even door, want grote kans dat je je werk dan prima af krijgt. Volgens een onderzoek van Universiteit Illinois ben je namelijk een stuk productiever wanneer je aangeschoten werkt. En daar zijn zelfs niet één, maar meerdere redenen voor…

1. Minder remmen

Eén van de redenen dat aangeschoten aan het werk gaan ‘goed’ is, is omdat je minder remmen hebt wanneer je gedronken hebt. Nu denk je, maar dat is toch juist niet goed? Maar niets is minder waar, dit kan je mega erg helpen binnen je werk. Je laat dan namelijk je creativiteit meer toe en bent minder snel geneigd iets uit te stellen. Alleen maar goed nieuws dus!

2. Stress

Waarom een drankje tijdens het werk ook helpt, is om de stress tegen te gaan. Heb je een baan waar veel druk op staat, je veel stress ervaart en ook veel moet overwerken? Dan zorgt een kleine hoeveelheid alcohol al dat dat een stuk minder wordt. Lekker ontspannen, maar nog wel doorgaan met je taken.

3. Creatieve problemen oplossen

Maar de belangrijkste is deze: volgens onderzoek kan een te grote focus averechts werken en juist je creativiteit remmen. Dat is zonde, want eigenlijk hoe harder je best doet en hoe harder jij je probeert te concentreren, hoe moeilijker het is om daadwerkelijk aan het werk te gaan. Goed nieuws: alcohol maakt je juist creatiever, waardoor je misschien wel problemen oplost waar je al de hele week tegenaan loopt.

Borrel pakken tijdens werk

Mocht je dus de volgende keer tijdens het werk tegen een probleem aan lopen, dan is het misschien fijn en even lekker om er een borreltje bij te pakken. Open jij je creatieve brein ook meteen.

Wel heeft de test alleen gekeken naar wat er gebeurt als mensen lichtjes aangeschoten zijn. Geen idee dus, of het alsnog in je voordeel zal werken als je meer dan twee drankjes neemt. Enne, of je baas het heel erg leuk vindt als je een drankje pakt, is iets wat je natuurlijk met hem/haar moet overleggen. Eigen risico!