Mediteren is niet voor iedereen weggelegd. Aan helemaal niets denken lijkt voor velen gewoonweg onmogelijk. Want dat is meditatie, toch? Mis. Meditatie betekent niet per se in lotushouding urenlang in het niets staren en geen enkele gedachten toe laten in je hoofd. Er zijn meerdere manieren om Nirvana te bereiken. Zo ben je in no time helemaal zen. Hier lees je alles over wat meditatie inhoudt.

mediteren-creatief-FEMFEM

Mediteren betekend eigenlijk het focussen op een ding. Of dit nu je ademhaling, yogaoefeningen of schilderen is, dat maakt niets uit. Zolang je gedachten maar helemaal in beslag worden genomen door dat ene ding en je de zorgen van de dag even van je af kunt zetten. Probeer dus iets te vinden waar jij je volle concentratie aan kunt geven en je even niet hoeft na te denken, maar gewoon in de flow kunt opgaan.

Probeer Yoga

Je kent yoga misschien meer als een workout om een prachtig lichaam te krijgen, maar eigenlijk is dit een vorm van meditatie. Yoga is duizenden jaren geleden uitgevonden in India als hulpmiddel om je lichaam en je gedachten te verbinden. Probeer om tijdens een Vinyasa flow je alleen op je ademhaling te concentreren. Zo werk je aan je lichaam en je geest tegelijk. Ons zusje Freshhh vertelt je alles over wat yoga is.

Probeer te ontspannen door te koken

Als je thuis komt na een lange dag werken heb je misschien zin om meteen op de bank te ploffen en de tv aan te zetten. Maar waarschijnlijk heb je al de hele dag naar een scherm gestaard. Koken is een prima manier om je gedachten te resetten. Het vergt namelijk enorm veel concentratie, al dat wassen, snijden, hakken, afmeten en combineren van verschillende kruiden. Naderhand heb je naast een relaxed brein ook nog eens een heerlijke maaltijd. Win-win situatie.

Probeer een maskertje

Het opdoen van een maskertje is een soort ritueel. Je gezicht schoonmaken, voorzichtig wassen en het masker er egaal opsmeren. De 15 minuten daarna kun je weinig meer doen dan achterover leunen en wachten tot je maskertje is ingetrokken, voordat je het eraf kunt halen. Geen telefoon, geen computer, misschien alleen een fijn muziekje op de achtergrond. Je bent er even helemaal tussenuit. Je huid en je hoofd zullen je dankbaar zijn.

Wat is mindfulness? Hier een snelle cursus.