Het is iets wat je jezelf vast weleens afvraagt, maar verder nauwelijks over praat. De aanwezige geur van je vagina. Misschien maakt het je wel onzeker en wil je weten waar het vandaan komt. Wij vertellen je er meer over.

vagina-geur-femfem

Volgens gezondheidsdeskundige Jennifer Wider variëren vaginale geuren van vrouw tot vrouw. Ze zegt dat er dus niet maar een enkele geur voorkomt, maar dat dit verschilt per vrouw. Jessica Shepherd, assistent professor in de klinische verloskunde en gynaecologie, is het daar mee eens en zegt dat dit te wijten is aan de combinatie van factoren als genetica, verschillen in de manier waarop vrouwen zweet produceren en hoe je lichaam bacteriën omzet in stofwisseling. Vaginale geurtjes verschillen dan wel per vrouw, maar ze kunnen ook veranderen tijdens je cyclus. Daarom is het soms lastig te bepalen of jij je zorgen moet maken of dat het gewoon normaal is. Experts leggen het je uit.

Dit is goed

 • Het ruikt zoet.
  Dit kan gewoon liggen aan iets wat je hebt gegeten. Volgens Shepherd kunnen veranderen in je voeding bijdragen aan de geur van vaginale afscheiding. Dit komt met name door ananas of citrusvruchten.
 • Het ruikt muf.
  Meestal verandert de geur nadat je seks hebt gehad. Wider zegt dat dit met name is wanneer je onbeschermde seks gehad hebt, waardoor zijn sperma mengt met de natuurlijke geur. Geen zorgen, dit is normaal.
 • Het ruikt naar zweet.
  Wanneer je sport, produceer je zweet en dit kan weer zijn weg vinden in je vagina. Dit creëert een bezwete geur.

Dit is minder goed

 • Sterk aanwezige geur
  Waarschijnlijk ben je bang dat iemand anders deze geur zal opmerken. Shepherd stelt dat vaginale geuren bij vrouwen niet te overheersend moeten zijn.
 • Het ruikt naar vis.
  Dit zou op een infectie kunnen wijzen, zoals een schimmelinfectie of bijvoorbeeld een vergeten tampon. Wanneer de geur sterk is en aanhoudt, is het volgens Wider verstandig om even langs de dokter te gaan.
 • Het ruikt naar brood.
  Dit zou een schimmelinfectie kunnen zijn en dan is het verstandig om je afscheiding te controleren. Als het meer is dan normaal of een beetje de kleur van hüttenkase heeft, is het beter om dit even te laten nakijken.

Hier lees je drie dingen die je nog niet wist over je vagina.