Het liefst hebben we allemaal maatje 36 en staan we minimaal 2 keer per week in de sportschool om uiteindelijk het beste resultaat te hebben. We willen allemaal wel een paar kilootjes kwijt en onze conditie verbeteren. Eenmaal begonnen aan de strijd tegen de kilo’s lijkt het toch zwaarder te zijn dan gedacht, hierdoor zakt de moet in je schoenen en geef je sneller op. Of heb jij jouw streefgewicht behaald, maar heb je moeite met op gewicht blijven? Wij helpen jou graag een handje.

jennifer-burk-118076

Hoe goed is jouw motivatie?

We kunnen er lang of kort over doen maar, het heeft eigenlijk allemaal te maken met de verkeerde motivatie. VU-hoogleraar Jaap Seidell leg uit in het Parool dat mensen het vaak lastig vinden om op gewicht te blijven of blijvend veel af te valen. Dit heeft grotendeels te maken met motivatie. Je kunt een goede motivatie hebben om af te vallen, maar heb je ook zo’n goede motivatie om je gedrag aan te passen?

Lange of korte termijn?

Je kunt jezelf wel dagelijks helemaal in het zweet werken in de sportschool of een heel saai en streng dieet houden, maar op lange termijn zal dit nooit goed gaan. Je beleefd geen plezier op deze manier, waardoor je niet gemotiveerd blijft en dat leidt zelden tot succes. Kies daarom voor een sport die je leuk vindt of een personal trainer, zodat je gemotiveerd bent en je kiest voor een lange termijn motivatie. Ook kun je kiezen voor een clubje mensen, die in hetzelfde schuitje zitten en gezond willen eten en sporten. Motiveer elkaar!

We leven in een vreemde maatschappij

Mensen willen afvallen omdat ze simpelweg niet blij zijn met zichzelf of omdat ze niet geaccepteerd worden. In onze maatschappij is het schoonheidsideaal namelijk van groot belang. Mensen die aan dit ideaal voldoen hebben het namelijk veel gemakkelijker in het leven volgens Seidell. Ze maken gemakkelijker sociaal contact, worden gezien als aantrekkelijk en hebben zelfs betere baankansen en dit zou niet moeten kunnen.

Lees ook:

Deze mindfulness tips kun je iedere dag gebruiken