Een open relatie is lang niet voor iedereen weggelegd, maar voor sommige mensen levert het een hoop goeds op. Benieuwd of het wat voor jou is? 9 mensen vertellen hoe het is om een open relatie te hebben, volgens Cosmopolitan.

open relatie

Een open relatie

Een open relatie wordt ook wel een polygame relatie genoemd. Dit houdt in dat je naast je eigen partner ook de vrijheid hebt om seks te hebben met andere partners. Je bent dus officieel samen, maar hebt ook de kans om met andere af te spreken. Sommige mensen moeten er niet aan denken, voor andere is het ideaal.

Vreemdgaan

“Ik vind een polygame relatie eigenlijk helemaal niks. Toch heb ik het een tijdje geprobeerd, nadat ik erachter kwam dat mijn vriendin vreemd ging. We besloten daardoor samen om een open relatie te nemen, maar dat was eigenlijk een hele slechte keus.”

Alleen nog maar polygame mannen

“Ik en mijn man waren negentien jaar lang getrouwd en zijn na al zeven jaar gescheiden. Ik heb sindsdien alleen nog maar met polygame mannen gedatet en zal nooit meer aan een monogame relatie beginnen.”

Nooit meer terug

“Ondanks dat een polygame relatie veel werk is en een hoop communicatie vergt vind ik het top. Ik ga niet meer terug naar monogamie, daarvoor houd ik te veel van mijn partners. Het heeft me veel geleerd niet alleen over de polygame levensstijl, maar ook over mezelf, andere mensen, het leven en communicatie.”

Kitchen table poly

“Een monogame relatie is niks voor mij, ik vond het niet fijn dat ik iemands ‘bezit’ was. Nu ben ik bezig met ‘kitchen table poly‘. Dat houdt in dat ik en mijn partner allebei andere daten, maar wel allebei dezelfde mensen.”

Het gaat al snel fout

“Ik heb gelukkig nooit een open relatie gehad, maar vrienden van mij wel. In het begin is alles altijd nieuw en leuk, maar het gaat al snel fout. Op een gegeven moment leren ze toch iemand kennen die ze leuker vinden dan hun eigen partner.”

Ik vind het super leuk

“Ik zit nu in een open, polygame relatie. Tuurlijk het is hard werken en goed communiceren, maar ik vind het super leuk.”

Perspectief

“Een polygame relatie vergt een andere kijk op dingen. Net als een monogame relatie heeft het zijn eigen ervaringen, vooroordelen en waardes. Het is daarom belangrijk om van perspectief te veranderen als je besluit een polygame relatie aan te gaan. Als je dit niet doet, is het net alsof je naar Japan gaat verhuizen, de taal niet spreekt en nog steeds Westers probeert te leven.”

Als iets mag, dan is het opeens een stuk minder interessant

“Ik en mijn man zijn al samen sinds dat we jong zijn, waardoor hij soms interesse kreeg in andere vrouwen. Daarom hebben we samen besloten dat we ook met anderen mogen daten. Sinds die afspraak heeft mijn man er helemaal geen behoefte meer aan. Waarom zou hij op zoek gaan naar seks als hij dat thuis ook kan krijgen?”

Lees ook: De mensen met dit sterrenbeeld staan open voor een open relatie