Waarschijnlijk heb jij je ook wel eens afgevraagd wie je profiel bekijkt en wie je ontvolgen op Instagram. En veel mensen willen daar graag een app of site voor hebben. Nu is er de app Wrapped, maar de app is toch niet zo betrouwbaar als je zou denken. Sterker nog, je kan het beter helemaal niet downloaden.

instagram wrapped

Ontdekken wie je heeft ontvolgd of geblokkeerd

Een aantal jaar geleden kon je in de Instagram-app zelf alle handelingen volgen die mensen met een account daar uitvoerden. Je kon zien onder welke post ze een comment achterlieten en welk account ze gingen volgen. Dat is (helaas) na een tijdje uit de app verdwenen. Voor sommige mensen misschien wel goed, want dit heeft behoorlijk wat break-ups veroorzaakt.

Op TikTok kun je nu kijken wie jouw profiel heeft bekeken. Als je deze optie aan hebt staan, kunnen anderen ook zien of jij op hun profiel hebt geklikt. Maar bij geen van deze twee apps kun je kijken wie je heeft geblokkeerd en wie je heeft ontvolgd. Gebruikers zouden graag zo’n optie willen krijgen, omdat je natuurlijk super nieuwsgierig bent over wie jij terug kan blokkeren of ontvolgen.

Nu het einde van het jaar eraan komt, komt Spotify ook weer met Spotify Wrapped. Daar kun je zien welke artiesten je het meeste beluisterd hebt, hoeveel uren je naar Spotify hebt geluisterd of wat je top tien geluisterde nummers van dat jaar is. Veel mensen willen dus ook graag zoiets voor Instagram, maar dan moet het wel betrouwbaar zijn.

Gemaakt door een derde partij

De app Wrapped staat momenteel in de top tien van de App Store. Maar toch is de app niet zo betrouwbaar als dat je zou denken. De app is namelijk niet door het moederbedrijf van Instagram gemaakt, Meta, maar door een externe derde partij genaamd Wrapped Labs. Dit bedrijf zou op basis van jouw gegevens kunnen kijken wat er allemaal speelt op je Instagram-account en zo dus kunnen zien wie je blijkbaar niet zo leuk vinden. Maar wat gebeurt er voor de rest met je persoonlijke gegevens die je invult?

Net zoals andere gratis apps, kun je in Wrapped aankopen doen. Hierdoor moet je ook je bankgegevens invullen, waardoor het externe bedrijf die ook ter beschikking heeft. Wat hier gebeurt, klopt niet helemaal. Er kan zo mogelijk fraude gepleegd worden met jouw gegevens, terwijl je die vrijwillig hebt gegeven, omdat je niet even verder hebt gelezen en je hebt verdiept in de app.

Onbetrouwbaar

In de App Store staat een linkje naar de website van de makers, maar wat blijkt? De webpagina doet het niet eens. In het privacybeleid van Wrapped wordt vermeld dat de app externe diensten gebruikt die mogelijk informatie verzamelen om de gebruiker te identificeren. Er wordt beweerd dat de gegevens van de gebruiker veilig zijn en dat de ontwikkelaars hun best doen om persoonlijke gegevens te beschermen, maar ze kunnen niet garanderen dat dit altijd lukt.

Je weet inmiddels wel dat je uit de buurt moet blijven van wandelende rode vlaggen (kuch mensen), maar het is ook verstandig om uit te kijken naar rode vlaggen in de digitale wereld. Kortom: hoe nieuwsgierig je ook bent, je kunt deze app beter niet downloaden.