Al bijna acht jaar na de lancering blijft Instagram een van de meeste geliefde social media platforms. Voor vele een creatieve outlet en ook een manier om geld te verdienen. Bekend zijn we allemaal wel met de ‘online influencers’ die via de kanaal betaald krijgen om een foto te posten voor bepaalde merken maar is hun content tegenwoordig eigenlijk wel origineel?

Dankzij één account leren we ook de negatieve kant van de foto’s die worden gepost en originaliteit. En met name de lack there of  wat betreft het maken van foto’s.

origineel op Instagram FEM FEM

Niet meer origineel dankzij Insta Repeat

Bijna dagelijks post Instagram account Insta Repeat een collage bestaande uit twaalf foto’s die praktisch identiek zijn. Foto’s waardoor je je gaat afvragen wat of foto originaliteit überhaupt nog bestaat. Heb je nooit het idee dat je door je Instagram account aan het scrollen bent en constant last hebt van een déjà vu?

Tegenwoordig produceren influencers content wat veel op elkaar lijkt wat ervoor zorgt dat de feeds van hun volgers vaak te maken krijgen met de zogenoemde ‘nigh-identical publications‘. Oftewel: vrijwel identieke beeld – hetgeen wat Insta Repeat aantoont.

origineel op Instagram 1 FEM FEM origineel op Instagram 2 FEM FEM

De dame achter het profiel

Graag blijft ze anoniem, maar wat we wel weten is dat dit account afkomstige is van een 27 jarige filmproducent uit Anchorage in Alaska. Ze begon dit project afgelopen juni met één doel: ‘critique originality in media creation.’ Woonend in Alaska, een plek wat vol zit met locaties die populair zijn voor (travel) influencers, realiseerde ze zich hoe gevoelig de influencers zijn voor imitatie. “I don’t know how many times red cabins in Hatchers Pass can be posted before people get bored. Overall, living here, in a population destination for these outdoor images motivated the Insta_Repeat account.”

origineel op Instagram 3 FEM FEM origineel op Instagram 4 FEM FEM

Wat ze vooral heel bijzonder vindt is hoe ironisch het is dat er zo veel accounts zijn die exact hetzelfde posten en toch zichzelf neerzetten als avontuurlijk en authentiek. Voor haar werk ontvangt ze wel lof, zelfs van de mensen waarvan ze foto’s deelt in haar collages. Ze vindt het bemoedigend wanneer mensen kunnen lachen om zichzelf en de ‘Instagram game‘, het laat zien dat je niet alles altijd te serieus moet nemen.

Originaliteit ver te zoeken

Overigens gaat het met dit account niet over de Instagram-profielen die onrealistische weerspiegeling van de waarheid bieden – daar zouden we ook een volledige artikel aan kunnen wijden. Nee, dit draai allemaal om de (travel) mensen die hun werk neerzetten als originele kunst. We zeggen ook niet dat de foto’s niet mooi zijn want eerlijk, ze zijn alsnog prachtig, maar laten we het houden bij ‘imitation is the sincerest form of flattery‘ en laten we weg blijven van termen zoals origineel en innovatief.

Lees ook: alle Instagram accounts die je beter kan ontvolgen.