Er zijn veel meer mensen die last hebben van slapeloosheid dan je denkt. Maar liefst 1 op de vijf mensen heeft of heeft last gehad van slapeloosheid. Ben jij ook een van die mensen? Dan heb je vast veel trucjes al geprobeerd zonder het gewenste resultaat.

Slapen
Photo by Roberto Nickson

Lig jij nog elke avond een tijdje klaar wakker naar het plafond te staren terwijl je weet dat je de volgende ochtend gewoon vroeg op moet? Misschien hebben wij misschien eindelijk de juiste verklaring!

Geconditioneerde opwinding

Geconditioneerde wat? Er is een grote kans dat je hier nog nooit van hebt gehoord, maar misschien herken jij jezelf er wel in. Geconditioneerde opwinding betekent dat iemand iets in bed doet waardoor de hersenen het bed niet meer associeren met slapen maar juist met wakker blijven. Kijk jij nog een serie in bed of lees je misschien nog een tijd een boek? Dan zou het goed kunnen dat je last hebt van geconditioneerde opwinding.

Als je naar bed gaat wordt er automatisch een slaperige reactie geactiveerd. Wanneer jij dus andere dingen doet in bed zoals werken, lezen of bijvoorbeeld een serie kijken, associëren jouw hersenen je bed niet meer met slapen en zo kun je een slaapprobleem ontwikkelen.

Lees ook: Voel jij je moe? Je kunt er iets aan doen!