Oliebollen kopen we altijd in grote aantallen, maar in de praktijk eten we er toch altijd minder dan we in ons hoofd hadden. Ze vullen nou eenmaal flink en ze zijn best zoet. Niet gek als je er misselijk van wordt na een stuk of twee. Grote kans dat je er dus de volgende dag nog mee zit én hoe lekker ze ook zijn: je gaat ze nooit allemaal kunnen opeten. Gelukkig zijn er heel wat creatievelingen op deze aardbol die daar wel raad mee hebben. Wij zetten de vijf meest creatieve ideeën op een rijtje om je overgebleven oliebollen een nieuw leven in te blazen.

Creatieve dingen die je kunt doen met overgebleven oliebollen

Het is natuurlijk onwijs zonde om de overgebleven oliebollen weg te gooien, maar we begrijpen ook dat je geen zin hebt om nog zoveel oliebollen op te eten in twee dagen. We willen immers toch de goede voornemens uitvoeren én vier oliebollen per dag passen dan niet in het voedingsschema. Misschien kun je het op de volgende manieren oplossen.

#1 Invriezen

Geen zin om de keukenprinses uit te hangen? Dat snappen wij ook heel goed. Daarom is het ideaal dat je oliebollen ook gewoon kunt invriezen! Zo kun je op latere momenten af en toe een oliebol uit de vriezer halen en er nog even van genieten.

#2 Wentelteefjes

Dit past misschien niet helemaal in het voedingsschema van iemand die gezond doet, maar als je nou gewoon de hele vriendinnengroep uitnodigt voor een nieuwjaarsontbijt valt het wel weer mee. Het werkt eigenlijk heel simpel. Je snijdt de oude oliebollen in plakken van ongeveer een centimeter en doopt ze daarna in een mixje van melk, ei, kaneel en suiker. Daarna bak je ze kort in de pan aan beide kanten bruin en kun je lekker aanvallen!

overgebleven oliebollen
Foto: Papadiekookt

#3 Crackers

Een andere gemakkelijke oplossing zijn oliebollen crackers. Je hoeft ze hiervoor alleen maar in hele dunne plakken te snijden en te verdelen over een bakplaat. Doe ze daarna in een voorverwarmde oven op 150 graden en bak ze zo lang dat ze helemaal uitgedroogd zijn.

#4 Oliebollen ovenschotel

Mocht je wat meer tijd hebben om de keuken in te duiken, is dit het ideale recept. Het recept van Janny van der Heijden is er eentje die je met liefde maakt en daarna opeet. Je snijdt wederom de oliebollen in plakjes en verdeelt deze in een ovenschaal. Vervolgens mix je 3 eieren, 250 milliliter slagroom, 250 liter melk en een eetlepel honing door elkaar. Giet deze over de oliebollen heen en zet de schaal voor 50 minuten in de oven op 175 graden. Laat na 50 minuten nog 10 minuten staan in de oven, nadat je de oven uitgezet hebt. Hierna kun je smullen!

Overgebleven oliebollen
Foto: Smulweb

#5 Oliebollen cake

Last but not least: de oliebollen cake. Deze lijkt een beetje op de ovenschotel, maar is toch net iets anders. Je begint wel eerst weer met het snijden van de oliebollen in plakjes. Je hebt er minstens 6 nodig. Vervolgens maak je ook hier een mix van 3 eieren, 250 milliliter melk, 100 gram suiker, 150 milliliter slagroom en 1 theelepel kaneel. Daarna is het een kwestie van laagjes maken. Eerst verdeel je plakjes oliebollen over de bodem van een cakeblik, daarna giet je een beetje van de melk-slagroom mix over de plakjes heen. Zo ga je door tot het beide op is. Nog even voor een uurtje in de oven op 180 graden en klaar is kees!

Lees ook: Zoveel oliebollen moet je eten om 1 kilo aan te komen