Je staat voor een dilemma en wanneer jij een vriend of vriendin vraagt om advies zeggen ze vervolgens: ‘Volg je hart’. Moet je dan de praktische ofwel de logische keuze maken of eentje op basis van je gevoel? Dat ligt aan wat voor soort beslissing het is. Gaat het om de liefde, je carrière of woning? Dan kan je misschien beter naar beide luisteren. Volgens Alain de Botton, filosoof, geeft je hart in ieder geval niet het beste liefdesadvies en wel hierom…

Juiste partner kiezen FEM FEM

Waarom je niet je hart moet volgen

Bij het kiezen van een juiste partner doen we er verstandig aan om vooral niet je hart te luisteren. Hoewel dit in allerlei andere dagelijkse gevallen prima is, kunnen we dit in de liefde beter niet doen. Maar waarom niet, horen wij je nu denken. Je wordt namelijk verliefd op iemand uit je jeugd. Interesting…

Help, ik word verliefd op mijn ouders

Ew! Exactly, that’s why you should not follow your heart. Als we ons gevoel volgen, lijkt jouw partner in veel opzichten op één van je ouders, het zogeheten oedipuscomplex. Euh.. de wat? Ja, het is een ingewikkeld woord, maar het is eigenlijk vrij simpel uit te leggen. Als kind wens je op een bepaalde leeftijd de positie van je vader of moeder in te nemen. Meisjes willen graag de positie van hun moeder innemen en jongens de positie van hun vader. Dit is natuurlijk onmogelijk, maar het vormt wel de basis van elke latere liefdesrelatie. Je wordt onbewust verliefd op de karaktereigenschappen waar je op jonge leeftijd in aanraking mee bent gekomen.

Is dit een probeem?

Nou, niet per se. Als jouw ouders lief en zorgzaam waren, zou je in principe een partner kunnen kiezen door naar je hart te luisteren. Maar je ouders zijn niet perfect. Ze hebben ook wel eens dingen gedaan die wat minder handig waren, bijvoorbeeld niet aanwezig zijn bij je sportwedstrijden of ze hebben je misschien het gevoel gegeven dat je ze soms teleurstelt. Volgens Freud zoeken we deze negatieve emoties in latere relaties ook weer op. Niet zo handig. Je wilt geen partner die je net als je ouders altijd in de steek laat, right?

Het kiezen van een juiste partner…

Dit is eigenlijk één grote vergelijking. Zet zowel negatieve als positieve karakterkenmerken die je kan herleiden naar je jeugd op een rijtje. Wanneer jij de liefde van je leven ontmoet hebt, ga je gewoon even het lijstje af om na te gaan of deze persoon écht de liefde van je leven is of dat deze persoon je gewoon doet denken aan iemand uit je jeugd, en dan vooral de negatieve kanten ervan… Is dat het geval? Dan weet je wat je te doen staat: heel hard rennen!

Good luck!

Lees ook: Liefde op het eerste gezicht: experts leggen het mysterie uit