Nog een maandje en dan is het alweer tijd voor Sinterklaas. In de drukte van het bedenken van gedichten, het maken van surprises en het kopen van originele kadootjes heb je misschien ook nog even tijd om iets lekkers te bakken. Hier vind je een heerlijk recept voor pepernoten cheesecake!

pepernoten cheesecake femfem

Ingrediënten

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 800 gram naturel roomkaas
  • 3 eieren
  • 160 gram kristalsuiker
  • 1 eetlepel Amaretto
  • 100 gram créme frâiche
  • 2 eetlepels maizena
  • 270 gram (zelfgebakken) pepernoten
  • Voor de gezouten karamel:
  • 15 gram boter
  • 25 gram slagroom
  • 30 gram suiker
  • een snufje zeezout

Bereiding

Laat de roomkaas buiten de koelkast zacht worden in een mengkom. Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Smelt de boter in een pannetje en hak 200 gram pepernoten fijn tot kruimels in een staafmixer. Voeg daarna de kruimels toe aan de gesmolten boter en meng dit door elkaar. Vet dan de springvorm in met boter. Het is slim om daarna de vorm met bakpapier te bekleden, zodat de cheesecake er niet aan blijft plakken en heel blijft. Bedek de bodem van de vorm met het kruimelmengsel en druk deze aan met een lepel.

Mix hierna de roomkaas luchtig met een keukenmachine. Voeg dan de suiker toe en voeg dan de eieren stuk voor stuk bij het mengsel. Mix hier een glad mengsel van en voeg de Amaretto en créme frâiche toe. De maizena voeg je aan het einde toe met een spatel. Giet daarna het beslag over de bodem in de bakvorm. Bak de cheesecake in circa 45 minuten gaar. Laat daarna de taart volledig afkoelen. Het is slim om de cheesecake een hele nacht te koelen in de koelkast, dan komt de smaak het beste tot zijn recht.

Voor de garnering hak je de pepernoten grof en strooi je die over de cheesecake. De gezouten karamel is iets moeilijker om te maken. Verwarm de boter in een kleine pan tot het bruin is en voeg de slagroom toe. Meng het goed en haal het pannetje van het vuur. Kook in een andere pan de suiker met twee eetlepels water tot het een bruine karamelkleur heeft. Blijf goed opletten, want het mengsel kan snel verbranden. Haal het pannetje van het vuur en voeg dan het boter mengsel toe en roer het geheel goed door. Verwarm het dan nog heel even kort en breng het op smaak met zeezout. Druppel dan de zeezoutkaramel over de taart. Vind je het te moeilijk om karamel te maken dan kan je ook chocolade au bain marie smelten en dat over je taart heen gieten.

Genieten maar!

Op zoek naar nog een taart recept? Deze lemon meringue taart is echt overheerlijk.