Er lopen heel wat perfectionisten rond op deze aardbol. Opzicht kan het positief uitpakken, maar vaak is ook een valkuil. Je kunt namelijk zelfs erg lijden onder perfectionisme. Het kost je vervolgens meer energie dan het je oplevert. Iets wat geen gezonde situatie is op een lange termijn. Twijfel jij of je perfectionistisch bent? Lees dan even verder.

Wat is perfectionisme?

Als je perfectionistisch bent, wil je dat alles wat je doet zonder fouten gebeurt. Perfectionisten kunnen zich bij het maken van een foutje ineens veel minder goed voelen. Ze voelen zich dan een mislukkeling of onwaardig. In het hoofd van een perfectionist kan iets niet, niet perfect zijn.

Hoe herken je perfectionisme?

Veel mensen zijn op een vlak in hun leven perfectionistisch. Toch zijn er ook mensen die dit op meerdere vlakken in het leven hebben. Je kunt het herkennen aan een aantal dingen:

  • Je doet veel langer over een taak dan iemand anders
  • Je ziet het eindproduct als het belangrijkste van de taak
  • Je vindt niet dat het klaar is totdat het perfect is
perfectionisme
Bron: Pretty Little Liars

Hoewel je dus vaak wel goede dingen aflevert als perfectionist, zijn er wel nadelen aan het zijn van een perfectionist. Het kan namelijk ook leiden tot vervelende mentale problemen. Zo kun je last krijgen van depressies, burn-outs, eetstoornissen, stress en OCD. Dingen die je liever niet ervaart.

Hoe overkom je perfectionisme?

Natuurlijk is het goed om het beste in jezelf naar boven te halen, maar niet in te grote mate. Heb jij het idee dat perfectionisme bij jou begint te zorgen voor vervelende (mentale) problemen? Dan is het tijd om aan de bel te trekken! Door middel van de juiste therapie kun jij leren dat perfectie niet altijd per se nodig is bij de dingen die je doet. Het zal zeker niet makkelijk zijn, maar het is niet onmogelijk!

Lees ook: Er zijn dus 3 verschillende soorten perfectionisme, welke herken jij?