Waar de ene perfectionist altijd een kritisch stemmetje in z’n hoofd heeft, is de ander weer bang voor de mening van de ander. Je zou het misschien niet denken, maar de ene perfectionist is de ander niet. Het blijkt dat er 3 verschillende vormen van perfectionisme zijn, welke herken jij?

Wat is perfectionisme?

Je zult jezelf (of een ander) vast wel eens hebben horen zeggen dat hij of zij last heeft van perfectionisme. Maar wat betekent deze term eigenlijk? Volgens psychologen is perfectionisme een combinatie van te hoge persoonlijke normen en waarden en te kritische zelfevaluaties. Wanneer je perfectionistisch bent, zul je dus altijd teleurgesteld achterblijven met negatieve gevoelens, ongeacht wat je doet.

Soorten perfectionisme

Volgens professor Gordon Flett zijn er 3 verschillende soorten perfectionisme. Dit werd aangetoond in dit onderzoek. Alle vormen komen hieronder in het kort aan bod.

#1 Zelfgericht perfectionisme

De term geeft het eigelijk al een beetje weg, maar hier heb je de verwachting dat je zelf perfect moet zijn. Hierdoor heb je verwachtingen van jezelf die he-le-maal niet realistisch zijn. Je innerlijke criticus is altijd zeer sterk aanwezig.

#2 Perfectionisme gericht op anderen

Bij deze vorm heb je de verwachting dat anderen perfect moeten zijn, waardoor ze eigenlijk nooit aan jouw hoge verwachtingen voldoen. Uhm, rudeeee.

#3 Sociaal voorgeschreven perfectionisme

Hierbij geloof je dat jouw omgeving verwacht dat jij perfect bent. Je gaat je dus op zo’n manier gedragen dat je denkt dat je voldoet aan de verwachtingen van een ander, om zo goedkeuring te krijgen. Dit kunnen bijvoorbeeld je ouders; vriendinnen; partner; of werkgever zijn.

Wat doe je tegen perfectionisme?

Het kan zijn dat je last hebt van één, twee of zelfs alle drie de vormen van perfectionisme. Maar hoe ga je om met perfectionisme? Het belangrijkste is allereerst bewustwording. Wanneer je dat kritische stemmetje (psychologen noemen deze ook wel de innerlijke criticus) door hebt, dan pas kan je ‘m temmen. Het liefst geef je hem of haar zelfs nog een naam, wat dacht je van Karen? Nou, geef Karen een stoel en laat haar lekker praten. Je zult vanzelf merken dat ze je helemaal naar beneden haalt en helemaal niet lief voor je is. Stel, een vriendin van je zou dit zeggen, zou ze dan nog je vriendin zijn? NO WAY!

Herinner jezelf dat je tegen jezelf moet praten als hoe je tegen een goede vriendin zou praten; met compassie dus. Wees eens zacht en lief tegen jezelf. You’re worth is babe!

Lees ook: 7x tips om meer van je lichaam te houden