We zijn allemaal wel ergens bang voor. De ene persoon is bang voor spinnen en de ander heeft hoogtevrees. Maar een fobie waar niet veel mensen vanaf weten is philemafobie, ofwel de angst om te zoenen. Of jij hier nou last van hebt, of er nog nooit van gehoord hebt, wij zullen jou haarfijn uitleggen wat philemafobie is, en wat je er tegen kan doen.

fifty FEM FEM
@fiftyshades

Wat is philemafobie?

Philemafobie is dus de angst om te zoenen. Mensen met deze fobie hebben vaak hun eerste kus nog niet gehad en zijn daarom bang om iets fout te doen. Veel mensen die onervaren zijn op het gebied van zoenen zullen deze angst verliezen wanneer ze hun eerste kus hebben gehad, maar bij sommigen blijft het hangen en wordt het een ware fobie. Bij velen gaat deze angst ook gepaard met de angst voor seks en intimiteit. Dit is dus absoluut geen pretje wanneer je wilt daten en verliefd worden op iemand. Maar begrijpen waar de angst uit voorkomt en hoe je ermee om kan gaan kan al enorm veel hulp bieden.

Waarom philemafobie?

Deze fobie kan voortkomen uit andere angsten, zoals faalangst en smetvrees. Als je philemafobie hebt vanwege faalangst zal je bang zijn dat je verkeerd zoent of dat je uitgelachen gaat worden. Dit komt vooral voor bij mensen die nog nooit gezoend hebben. Bij anderen heeft het meer met smetvrees te maken. Als je bang bent om bacteriën van buitenaf binnen te krijgen of bang bent om ziek te worden, zal zoenen dus misschien ook niet al te aangenaam klinken. Lichamelijke geuren kunnen ook een oorzaak zijn van de angst. Zoenen met iemand die uit z’n mond stinkt is natuurlijk ook alles behalve lekker, maar voor sommige mensen is dit een oprechte angst. In andere gevallen komt de angst voort uit angst voor intimiteit of aanraking. Dit zijn angsten die voortgekomen kunnen zijn uit trauma. Wanneer jij dit bij jezelf herkent kan dit dus een goede reden zijn om een expert te bezoeken die jou kan helpen.

Zo ga je ermee om

Als je tot hier hebt gelezen en jezelf hierin herkent, bestaat de kans dat je philemafobie hebt. Maar hoe ga je hier dan mee om? Dat hangt af van de oorzaak. Als je bang bent om te zoenen door faalangst, kan jij jezelf vragen of het daadwerkelijk het einde van de wereld zou zijn als er iets fout gaat bij jouw eerste kus. Deze fobie is een reële angst, maar deze hoeft niet voor altijd te blijven. Onthoud dat zoenen iets is wat we allemaal doen. Er is niks abnormaals aan, maar laat jezelf vooral niet pushen om iets te doen waar je niet comfortabel mee bent. Alhoewel een kusangst jouw dagelijks leven niet veel zal beïnvloeden, zal dit waarschijnlijk wel nadelig werken voor jouw liefdesleven. Daarom is het verstandig om het probleem wel op te lossen, maar dit hoeft niet allemaal in één keer. Als het jou niet lukt om van jouw angst af te komen, bezoek dan een expert die jou er vanaf kan helpen. En voor het moment waarop jij zover bent; Happy Kissing!

Lees ook: Waarom je nu een flink partijtje moet gaan zoenen!