Houd jij wel van een potje zoenen? Dan hebben we goed nieuws voor je! Want het is niet alleen heel erg fijn om te zoenen, het blijkt ook nog eens hartstikke gezond te zijn. Geef je partner maar vast een dikke zoen en lees daarna snel verder waar deze zoen allemaal wel niet goed voor is.

zoenen hooikoorts FEM FEM
@pinterest

Zoenen

…verbrandt calorieën

Oké, het is geen complete workout, maar net als seks verbrandt tongzoenen toch een aantal calorieën. Heb je nou geen zin om die lange tocht naar de sportschool te maken? Dan kan je een lekker partijtje gaan zoenen. Tongzoenen verbrandt namelijk 2 tot 6 calorieën per minuut.

… is goed voor je tanden

Een zoen zorgt ervoor dat je best wat speeksel uitwisselt en aanmaakt. Dit is ontzettend goed voor je tanden. Speeksel zorgt er namelijk voor dat je tanden en tandvlees gezond blijven. Door het speeksel spoelen de bacteriën in je mond sneller weg, waardoor de kans op gaatjes kleiner wordt.

…traint je spieren

Als je aan het zoenen bent, zijn allerlei spieren in je gezicht aan het werk. Je traint op dat moment zo’n dertig verschillende gezichtsspieren. Ook stroomt er hierdoor meer bloed naar je gezicht, wat er voor zorgt dat er meer collageen wordt aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat je huid strak blijft en deze minder snel zal gaan rimpelen.

… zorgt ervoor dat je minder vaak ziek bent

Tijdens het zoenen wissel je veel speeksel uit met je partner, in dit speeksel zitten veel verschillende bacteriën. Volgens tandarts Richard Koshiek zijn per tien seconden zoenen wel 80 miljoen microbiële cellen. Door deze speekseluitwisseling, leert je lichaam dus veel verschillende bacteriën kennen. Hierdoor krijgt je immuunsysteem een enorme boost en verbetert je weerstand.

… zorgt voor minder stress

Kussen is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Onderzoekers van de Amerikaanse Universiteit Lafayette ontdekten dat bij het zoenen feelgood-stofjes worden aangemaakt zoals endorfine en dopamine. Het stresshormoon cortisol verdwijnt juist uit het bloed na een kwartier zoenen. Mensen in een lange relatie hebben nog meer geluk; hoe langer de relatie, hoe groter het effect.

onder-de-lakens-man-vrouw-zoenen

…verhoogt je libido

Ondanks dat tongzoenen alleen al helemaal geweldig is, gaat dit vaak vooraf aan een vrijpartij. Tijdens het een zoenpartij komt namelijk een stofje vrij, wat ook wel het blijheids-serum wordt genoemd. Ook komt er tijdens een hevige zoenpartij zowel bij mannen als bij vrouwen het stofje testosteron vrij, wat een positief effect heeft op je libido.

Nog meer voordelen? Lees hier waarom zoenen helpt tegen hooikoorts.