Een goed ingebrachte tampon voel je als het goed is, niet zitten. Maar wat moet je doen als je hem wel voelt zitten of nog erger: als het pijn doet? Je ervaart het dan als erg onprettig, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. We got you girlie, wij hebben voor jou de ultieme tips!

Bed FEM FEM
@pinterest

Pijn bij het inbrengen?

Een tampon kan op verschillende manieren pijn doen. Voel jij pijn wanneer je een tampon probeert in te brengen? Daar kunnen verschillende oorzaken van zijn. Zo kan het zijn dat je vagina te droog is. Om dit te voorkomen, moet je tampons met de juiste absorptiegraad kopen. Bloed je heel hevig? Dan heb je tampons met een hogere absorptiegraad nodig.

Ben je aan het eind van je menstruatie en bloed je een stuk minder? Kies dan voor tampons met een lagere absorptiegraad zoals de ‘light’ of ‘mini’ variant. Een andere oorzaak van de pijn kan spanning zijn. Zorg dat je bij het inbrengen ontspannen bent. Wanneer je je spieren aanspant, wordt het namelijk moeilijker. Zorg daarnaast dat je de tampon zachtjes en in de juiste richting inbrengt.

Pijn bij het verwijderen?

Pijn bij het verwijderen van de tampon kan aan twee dingen liggen. Ten eerste kan het zijn dat je, net zoals bij het inbrengen, te gespannen bent en de spieren te veel aanspant. Zorg dat je zowel bij het inbrengen als bij het verwijderen relaxt! Ten tweede kan het zijn dat je tampon te droog is. De tampon heeft in dat geval niet genoeg vocht geabsorbeerd, waardoor je hem het beste nog even kan laten zitten. Zorg er wel voor dat je hem echt niet langer dan 8 uur draagt!

Pijn bij het dragen

Voel je je tampon zitten nadat je hem hebt ingebracht? Dan kan het zijn dat je hem niet diep genoeg hebt ingebracht en je hem iets verder moet duwen. Lukt het niet? Verwijder de tampon en probeer het met een nieuwe. Een andere mogelijke oorzaak is een geïrriteerde vagina. Dat kan ontstaan door onder andere het te vaak wisselen van tampons, heftige seks en het te vaak wassen met zeep. Hierdoor is tampongebruik tijdelijk onprettig.

Ook kan je vagina te droog zijn omdat je bijvoorbeeld in de premenopauze zit. Pijn aan de vagina hoeft dus niet meteen ernstig te zijn. Heb je echter langdurig pijn? Maak dan een afspraak bij de huisarts.

Heb jij last van menstruatiepijn? Check hier tips om de pijn te verlichten!