Een goed ingebrachte tampon voel je als het goed is, niet zitten. Maar wat moet je doen als je hem wel voelt zitten of nog erger: als het pijn doet? Je ervaart het dan als erg onprettig, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Er zijn een aantal dingen die je kunt proberen, om dit ongemakkelijke probleem te verhelpen.

pijn tampon

Pijn bij het inbrengen?

Een tampon kan op verschillende manieren pijn doen. Voel jij pijn wanneer je een tampon probeert in te brengen? Daar kunnen verschillende oorzaken van zijn. Zo kan het zijn dat je situatie down under te droog is. Om dit te voorkomen, moet je tampons met de juiste absorptiegraad kopen. Bloed je heel hevig? Dan heb je tampons met een hogere absorptiegraad nodig.

Ben je aan het eind van je menstruatie en bloed je een stuk minder? Kies dan voor tampons met een lagere absorptiegraad zoals de ‘light’ of ‘mini’ variant. Een andere oorzaak van de pijn kan spanning zijn. Zorg dat je bij het inbrengen ontspannen bent. Wanneer je je spieren aanspant, wordt het namelijk moeilijker. Zorg daarnaast dat je de tampon zachtjes en in de juiste richting inbrengt. Bij de één is dat iets meer naar links, bij de ander iets meer naar rechts. Hierbij geldt de uitspraak ‘oefening baart kunst’ écht.

Nog een tip voor het inbrengen van een tampon zonder pijn, is het gebruiken van een tampon met inbrenghuls. Deze tampons vind je ook bij iedere drogist en kunnen je een handje helpen tijdens het inbrengen. Werkt het nog steeds niet prettig, dan kun je ervoor kiezen om – we maken geen grap – glijmiddel op de tampon aan te brengen. Hoe natter, hoe makkelijker.

Pijn bij het verwijderen?

Pijn bij het verwijderen van de tampon kan aan twee dingen liggen. Ten eerste kan het zijn dat je, net zoals bij het inbrengen, te gespannen bent en de spieren te veel aanspant. Zorg dat je zowel bij het inbrengen als bij het verwijderen in een ontspannen bui bent. Stress dus niet over het feit dat de tampon pijn kan gaan doen, dit maakt het namelijk alleen maar ingewikkelder. Ten tweede kan het zijn dat je tampon te droog is. De tampon heeft in dat geval niet genoeg vocht geabsorbeerd, waardoor je hem het beste nog even kan laten zitten. Zorg er wel voor dat je hem echt niet langer dan 8 uur draagt.

Adem rustig in en uit, probeer te ontspannen en maak je vooral niet te druk. Tampons zijn gemaakt om makkelijk in- en uit te brengen, dus het gaat je sowieso lukken. No worries. 

Pijn bij het dragen

Voel je je tampon zitten nadat je hem hebt ingebracht? Dan kan het zijn dat je hem niet diep genoeg hebt ingebracht en je hem iets verder moet duwen. Lukt het niet? Verwijder de tampon en probeer het met een nieuwe. Een andere mogelijke oorzaak is een geïrriteerde situatie down under. Dat kan ontstaan door onder andere het te vaak wisselen van tampons, heftige partijtjes tussen de lakens en het te vaak wassen met zeep. Hierdoor is tampongebruik tijdelijk onprettig.

Ook kan je vagina te droog zijn, omdat je bijvoorbeeld in de premenopauze zit. Pijn aan je lady parts hoeft dus niet meteen ernstig te zijn. Heb je echter langdurig pijn? Maak dan een afspraak bij de huisarts.

Heb jij last van menstruatiepijn? Check hier tips om menstruatiepijn te verlichten!