Het is ons allemaal overkomen: onverwacht had je seks en was je onbeschermd. Pil vergeten, condoom gescheurd, pull out methode mislukt. You name it. Allemaal hebben we ooit gedacht aan plan B of hebben we het moeten inzetten om te voorkomen dat we 9 maanden later elke dag worden herinnerd aan dit onbeschermde avontuurtje. En met plan B bedoelen we de morning afterpil. Er gaan veel verhalen rond over deze “redder in nood”. Het zou ervoor kunnen zorgen dat je nooit meer zwanger raakt en het zou onwijs slecht zijn voor je lijf. Dat willen we natuurlijk niet, dus wij zochten de feitjes even voor je uit.

FEMFEM planB

Betrouwbaarheid

Als plan B toch onoverkoombaar is, neem de pil dan zo snel mogelijk na de bewuste daad. In principe is de morning afterpil zelf best veilig, al kunnen er vreemde bijverschijnselen bij komen kijken zoals pijnlijke borsten en misselijkheid.  Ook kun je na het nemen van de morning afterpil een bloeding krijgen die zelfs tot 2 weken aanhouden. Niet gevaarlijk, vooral vervelend.
Wat er gebeurd na het slikken van de pil is dat er een verdikking van het baarmoederhalsslijmvlies ontstaat. Hierdoor kan sperma de baarmoeder minder goed bereiken. Daarnaast vermindert het slikken van de morning afterpil de kwaliteit van de baarmoederslijmvlieslaag. Dit heeft als gevolg dat een bevruchte eicel zich niet kan innestelen. Ook vindt er een verandering in de ovulatie plaats (dus in je eisprong). Deze ovulatie komt, onder invloed van levonorgestrel (de werkzame stof in de morning afterpil) bij sommige vrouwen veel minder tot helemaal niet meer voor. Ook kan de pil de eerstvolgende keer dat je ongesteld zou moeten worden beïnvloeden. Dit is mogelijk doordat er een verandering in je ovulatie heeft plaatsgevonden. Een van de meest gevaarlijke mogelijke bijwerkingen van de morning afterpil is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dit zou voor kunnen komen gezien de morning afterpil de mogelijkheid tot nesteling in de baarmoeder vermindert. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is gevaarlijk omdat gebieden buiten de baarmoeder niet geschikt zijn voor het maken van een kindje. De wetenschap is er echter nog niet helemaal over uit of er daadwerkelijk een causaal verband kan bestaan tussen het slikken van de morning afterpil en een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, maar in elk geval telt een gewaarschuwd mens voor twee.

Plan B blijft plan B

Regelmatig gebruik van de morning afterpil is niet verstandig: je kan het niet zien als anticonceptie, het is en blijft echt slechts plan B. Het werkt namelijk maar in ongeveer 95% procent van de gevallen, waar andere voorbehoedsmiddelen meestal 99% garantie geven. De grootste reden waarom het dus een tweede keuze moet zijn is, naast de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, dus niet de gevolgen die de pil kan hebben voor de toekomst, maar de betrouwbaarheid van de pil zelf. Mocht je toch geen andere keuze zien dan het nemen van een morning afterpil, hou dan goed in de gaten dat de pil een sterk verminderde werking heeft wanneer je antibiotica gebruik.

Wist jij deze drie dingen over je vagina al?