Stiekem zijn we altijd best wel benieuwd wat je verdient als je bepaalde beroepen uitoefent. Heb jij je bijvoorbeeld wel eens afgevraagd wat je verdient als je plastisch chirurg bent? Wij gingen op onderzoek uit en kwamen erachter wat voor salaris een plastisch chirurg anno 2023 op zijn of haar bankrekening gestort krijgt.

plastische chirurg

Hoe word je een plastisch chirurg?

Net als met andere functies als chirurgen, word je ook niet zomaar een plastisch chirurg. Je zal hard moeten werken om dit te bereiken en je kunt hier gerust flink wat jaren voor uittrekken. Je begint natuurlijk met de opleiding geneeskunde om zo de basiskennis te beheersen. Daarna is het zaak om een opleidingsplaats te vinden in een ziekenhuis, waar je je verder kunt gaan specialiseren. Vervolgens volg je een opleiding van twee jaar van Algemene Chirurgie, maar dan ben je er nog niet.

Je moet je daarna namelijk nóg verder specialiseren in plastische chirurgie. Dit doe je door nog eens vier jaar de opleiding Plastische Chirurgie te volgen. Daarna ben je officieel een plastisch chirurg. Dat betekent dus dat je uiteindelijk meer dan tien jaar zal moeten studeren om dit beroep uit te kunnen oefenen. Easy? Dat is het dus absoluut niet.

Wat is het verschil tussen een cosmetisch chirurg, plastisch chirurg en aangezichtschirurg?

Er bestaat nog wat onduidelijkheid over wat een plastisch chirurg precies doet. Zo denken bijvoorbeeld veel mensen dat plastische chirurgen alleen maar bezig zijn met botox of fillers om je eigen uiterlijk naar wens aan te passen. Maarre, dat is dus niet helemaal waar. In dat geval hebben we het namelijk over cosmetische chirurgie. Dit is overigens wel een klein deel van wat plastische chirurgen doen, maar zeker niet alles.

Plastische chirurgen zijn er namelijk ook om bijvoorbeeld verminkingen of aangeboren afwijkingen op te lossen. Ze zorgen er eigenlijk voor dat eventuele minder mooie plekken een stuk minder gaan opvallen en er uiteindelijk mooier uit komen te zien. Een plastisch chirurg focust zich overigens wel alleen op het lichaam. Heb je iets in je gezicht? Dan zal een aangezichtschirurg je verder helpen.

Wat verdient een plastisch chirurg?

Wanneer je zo lang en veel moet studeren, staat daar natuurlijk ook iets tegenover. Je investeert tijdens het studeren immers in je toekomst, dus daar moet je wel iets van terugzien. Gelukkig worden plastisch chirurgen, net als andere chirurgen, ook rijkelijk beloond voor het werk dat ze uitvoeren. En hoe! We hebben een klein onderzoekje gedaan en kwamen erachter dat chirurgen in 2023 tussen de €6000,- en €12.000,- bruto per maand verdienen. Afhankelijk van hoe veel ervaring je hebt en waar je werkt, verdien je een bedrag tussen deze grote getallen. Natuurlijk is er ook groei mogelijk wanneer je meer ervaring opdoet gedurende je carrière.

Maarre, word je dan ook echt gelukkig van dit salaris? Volgens onderzoek word je van dit salaris het meest gelukkig. Wil je cashen met een ander beroep, dan zou je een van deze vreemde carrièrepaden in kunnen slaan. Daar schijn je namelijk (hoe onverwachts het misschien ook lijkt) heel veel geld mee te verdienen. Kortom: genoeg manieren om je bankrekening te spekken.