Moet jij ook vaker poepen als je ongesteld bent? Dan ben je zeker niet enige! Alle vrouwen hebben hier namelijk last van wanneer ze menstrueren. Wij leggen je graag uit hoe dat komt! Zó weet jij namelijk meteen dat er helemaal niets geks aan de hand is. Het is namelijk gewoon heel normaal dat je wat vaker een nummer twee achterlaat op het toilet.

poepen als je ongesteld bent
Bron: Pexels

Taboes doorbreken

Er wordt helaas nog veel te weinig gesproken over dit soort onderwerpen. Hierdoor kom je er eigenlijk nooit achter of wat jij ervaart normaal is én kan het zijn dat je je afvraagt of jij de enige bent die last heeft van bepaalde dingen. Juist daarom willen wij het onderwerp graag ter sprake brengen. Taboes zijn er om te doorbreken, zullen we maar zeggen.

Vaker poepen als je ongesteld bent

Zo’n onderwerp waar je dus eigenlijk gewoon niet snel over praat, is je stoelgang tijdens je menstruatie. Of nou, je stoelgang in het algemeen eigenlijk. Het kan daarom zijn dat je je vaak hebt afgevraagd of jij de enige bent die meer bezoekjes brengt aan het toilet. En dan hebben we het natuurlijk niet alleen over de bezoekjes om je tampon of maandverband te verwisselen.

Prostaglandines en progesteron

Prostaglandines en progesteron zorgen ervoor dat je darmen het zwaar te verduren hebben tijdens je menstruatie. Prostaglandines zorgen ervoor dat je baarmoeder het slijmvlies kan afstoten tijdens je ongesteldheid. Helaas hebben ze niet alleen effect op je baarmoeder, maar ook op je darmen. Je darmen kunnen ook meer geprikkeld worden dan normaal, waardoor ze meer samentrekken. Je moet dus meer naar het toilet en hebt misschien wel last van winderigheid.

Daarnaast heeft ook progesteron een vervelende werking op je darmen. Het zorgt er namelijk voor dat je last kan krijgen van obstipatie. Hierdoor kun je het gevoel krijgen dat je meer naar het toilet moet.

Lees ook: Beste tip ever: zo kan je nooit meer doorlekken tijdens je menstruatie