O jee, word jij soms gek van je date omdat hij of zij alleen maar over zichzelf praat? Dit kan soms erg vermoeiend zijn. Buiten dat kan het ook onaardig overkomen. En het allerbelangrijkst: hoe kom je er nou achter of je diegenen echt leuk vindt en of jullie raakvlakken hebben, als jouw date alleen maar over zichzelf praat? En betekent dit automatisch dat je date een egocentrisch persoon is? Of is hij/zij gewoon zenuwachtig en probeert diegene indruk te maken? Er zijn in ieder geval een aantal manieren waarop jij het gesprek zo subtiel mogelijk kunt draaien, zodat jij ook iets over jezelf kunt vertellen. Ben je benieuwd hoe? Lees dan mee!

Zenuwen

Het zou heel goed kunnen dat het de zenuwen van je date zijn. Als je nerveus bent, blijf je namelijk maar door ratelen zonder dat je dit zelf door hebt. Je kunt dus op een subtiele manier aan je date vragen of hij/zij zenuwachtig is. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door te zeggen: ”Ik was best zenuwachtig voor deze date, en jij?”. Merk je dat jouw date de subtiele hint nog niet helemaal doorheeft? Dan kun je bijvoorbeeld zeggen: ”Ik merk altijd aan mezelf dat ik heel veel begin te praten als ik nerveus ben, heb jij dat ook weleens?” Dan moet het toch wel duidelijk worden zou je denken.

Draai het gesprek om

Zijn het niet de zenuwen waardoor jouw date maar door blijft praten over zichzelf, maar zit er een andere reden achter? Dan is het tijd om het gesprek te draaien. Een gesprek hoort namelijk over twee mensen te gaan tijdens een date. Anders kun je net zo goed je spullen pakken en meteen weer naar huis gaan. Maar hoe doe je dit? Hier zijn een aantal voorbeelden over hoe je dit het best kunt aanpakken:

  • “Oh wauw, iets soortgelijks is mij laatst overkomen. Wil je erover horen? “
  • “Dat is interessant. Het doet me aan die ene keer denken … “
  • “Weet je, ik zou je graag vertellen over mijn (gezin, werk, vakantie, etc.)”
  • “Dus, naar wat ben je het meest nieuwsgierig over mij?”
  • ‘Goed, nu is het jouw beurt om alle vragen te stellen die je maar wilt aan mij.’

Subtiele hints werken niet

Werken deze bovengenoemde hints nog steeds niet? Dan kun je beter voor een wat meer directe aanpak kiezen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Het was leuk om over jou te horen, maar de date is bijna voorbij en ik zou graag willen dat je mij ook leert kennen.” Je kunt deze opmerking bijvoorbeeld brengen met wat humor, probeer niet boos te worden, dan schrik je iemand ook meteen af. Raakt je date geïrriteerd door deze opmerking? Probeer het dan luchtig te houden en leg uit dat je het niet vervelend bedoelt, maar dat hij/zij nu al erg lang aan het woord is, en dat jij het leuk zou vinden om ook wat over jezelf te vertellen. En je moet ook niet vergeten: soms werkt het gewoon niet, en zijn jullie helaas geen match. Maar zeker niet getreurd, dan had het niet zo mogen zijn en zijn jullie niet ‘meant to be‘. Genoeg vissen in de zee…

Lees ook: 5x de beste manieren om te ontsnappen aan een onaangename date