Wanneer om 7.00 uur je wekker gaat en het nog donker is buiten, wordt uit bed komen ineens een stuk lastiger. Ja, we hebben allemaal problemen met opstaan in de winter. Maar no worries, met onze tips wordt dat ineens een stuk makkelijker.

Problemen met opstaan in de winter

De winter is de tijd van korte, donkere dagen. Je staat op wanneer het nog donker is en komt aan het eind van de dag ook weer in het donker thuis. Dit werkt natuurlijk niet heel motiverend en dit is geen fijne manier om je dag door te brengen. Het is dan ook helemaal niet gek dat je last hebt van problemen met opstaan in de winter. Maar no worries, wij hebben een aantal gouden tips voor je die dit een stuk makkelijker maken.

#1 Biologische klok

Voordat we kunnen kijken naar de oplossingen, is het slim om eerst naar de oorzaak te kijken. Je lichaam werkt op een biologische klok. Deze is verantwoordelijk voor onder anderen je slaap– en waakpatroon. En een heel belangrijk onderdeel van het laten ’tikken’ van je biologische klok, is daglicht. In het donker maakt je lichaam melatonine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je moe wordt. Dus als het een groot deel van de dag donker is, maak je meer melatonine aan en wordt het lastiger om uit bed te komen. Klinkt logisch, toch?

#2 Laat je gordijnen open

Een van de meest effectieve manieren om sneller uit bed te komen, is door daglicht in je slaapkamer te laten komen. Laat daarom ’s avonds je gordijnen open, zodat je kamer net iets lichter is. Sta je nou zo vroeg op dat dit niet kan? Gebruik dan een lamp die daglicht imiteert!

#3 Wordt eerder wakker

Het klinkt gek, maar iedere dag een paar minuten eerder wakker worden helpt ook om makkelijker uit bed te komen. Hiermee maak je een kleine aanpassing in je biologische ritme, waardoor je langzaam de gewoonte van vroeg opstaan oppikt. Nog een pluspunt: hierdoor heb je ’s ochtends ineens meer tijd om je klaar te maken! Bye bye, morning stress.

#4 Zet je wekker op een andere plek

Zet je wekker bijvoorbeeld aan de andere kant van je slaapkamer. Hierdoor moet je wel uit bed komen om je wekker uit te zetten, en dan kun je net zo goed uit bed blijven, toch? 😉

Lees ook: De wetenschap: dit is waarom we zonder kleding zouden moeten slapen