Ongewenste intimidatie: we leven helaas nog steeds in een wereld waar dit erg vaak voorkomt. Wellicht heb je het zelf een keer meegemaakt, of verhalen gehoord van je vrienden. Mannen kunnen namelijk nogal eens seksuele grenzen overschrijden, dat is vandaag de dag geen geheim. Het is schrikbarend om te zien dat 84% van de ruim 1000 vrouwelijke ondervraagden, uit een gehouden onderzoek van DirectResearch, iemand kent in haar omgeving die weleens te maken heeft gehad met verbale of non verbale ongewenste intimiteit. Waarbij 93% zelf slachtoffer is geweest van dit soort (fysieke) intimiteiten. De meeste gevallen, een flinke 67%, vindt plaats op straat (onderweg naar huis of ergens naartoe), waarbij deze wordt gevolgd met 53% in de club of discotheek.

Wij hoeven je niet te vertellen dat dit allemaal hoge percentages zijn. Té hoog. De nieuwe film Promising Young Woman speelt in op deze hedendaagse ongewenste intimiteiten en laat zien hoe het hoofdpersonage daarmee worstelt. Het onderzoek liet zien dat 48% zich herkent in de film en zelf, of bij een ander, een soortgelijk iets heeft mee gemaakt. De film legt dit probleem bloot op een pijnlijke, maar zeer krachtige manier. Die hopelijk alle vrouwen, die hiermee hebben moeten dealen, een steuntje in de rug biedt.

@promisingyoungwoman
@promisingyoungwoman

Promising Young Woman

Het verhaal trapt af met Cassie (Carey Mulligan, die we kunnen kennen van Pride and Prejudice en The Great Gatsby). Cassie had een veelbelovende toekomst tot een mysterieus incident haar leven omgooide en ze drastisch moest stoppen met haar medische opleiding. Sindsdien is niets in haar leven nog wat het lijkt en leidt ze een dubbelleven. Overdag is ze een charismatische, veelbelovende jonge vrouw, ’s nachts struint ze elke nachtclub af waar ze zich dronken voordoet om zich te laten oppikken door zogenaamd bezorgde mannen om te checken of hun bedoelingen wel goed bedoeld zijn. Tot op een dag een onverwachte ontmoeting haar de kans geeft om haar verleden recht te zetten. We komen hierdoor steeds meer te weten waarom Cassie dit doet en wat er vroeger precies gebeurd is.

PYW_1200x627-2 PYW_1200x627-4
Beeld: Promising Young Woman

 

In de prijzen vallen

Emerald Fennel, die we ook kennen van de mega hitserie Killing Eve, maakt haar regiedebuut met Promising Young Woman met Carey Mulligan in de hoofdrol. De film is in totaal genomineerd voor 5 Oscars (o.a. Beste Film en Beste Actrice), waarvan er een is gewonnen in de categorie: Beste Originele Scenario. Naast het winnen van deze bijzondere Oscar heeft de film al eerder prijzen gewonnen, waaronder een BAFTA-award voor het beste script en “Outstanding British Film Of The Year”! Naast deze prachtige nominaties en mooie prijzen, is de film geprezen met een dikke 7.5 op IMDb. Een echte aanrader dus!

Prime Video

De film is nu te zien op Prime Video. Naast deze fascinerende film biedt de streamingdienst een uitgebreide collectie aan top- series en films. Go check it out!

Lees ook: Dit weten we over de nieuwe Avatar met Kate Winslet!