Je zou misschien denken dat chocolade hetgeen is wat je als eerst schrapt uit je eetpatroon wanneer je gezonder wilt gaan eten. Als jij dit ook dacht, dan hebben we goed nieuws voor je! Chocolade (puur dan wel) hoort gewoon thuis in een gezond eetpatroon. Dit zijn de verassende gezondheidsvoordelen van pure chocolade.

Bron: Real Simple Food
Bron: Real Simple Food

De gezondheidsvoordelen van pure chocolade

Chocolade gezond!? Wel als je voor puur gaat! Het liefst zo puur mogelijk, vanaf 70% of meer cacao zit je goed! We geven je 5 redenen waarom je iedere dag chocolade mag eten zonder schuldgevoel.

#1 Goede voedingsstoffen

In pure chocolade zitten mineralen als magnesium, zink kalium en seleen. Als je 100 gram chocolade eet (70% of meer cacao) heb je al 67% van je dagelijkse behoefte aan ijzer binnen.

#2 Antioxidanten

Ook aan antioxidanten geen gebrek. Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat cacao goed voor ons lichaam is. Dit komt omdat cacao ‘flavanolen’ bevat. Dit zijn antioxidanten die je lichaam nodig heeft om ziekten tegen te gaan. Daarnaast zijn ze goed voor je hart en zouden ze helpen om diabetes te voorkomen.

#3 Goed voor je huid

Die flavanolen waar we het net over hadden? Die zijn ook nog eens goed voor je huid! Ze beschermen je huid namelijk tegen zonschade.

#4 Goed voor je hersenen

Volgens onderzoek kan chocolade met een hoog cacaogehalte het bloedtoevoer naar onze hersenen verbeteren. Het bleek ook nog eens dat deze bittere delicatesse positief impact had op het concentratievermogen van de deelnemers aan het onderzoek.

#5 Bron van magnesium

Een magnesiumtekort komt voor bij heel veel mensen. Het is cruciaal om genoeg magnesium binnen te krijgen want dit is een belangrijk mineraal die verantwoordelijk is voor het opbouwen van spieren, de aanmaak van hormonen en de ontspanning van zenuwen en spieren. Kortom: je lichaam heeft het nodig!

Side note: er zit natuurlijk wel suiker in pure chocolade, hoe puurder hoe minder suiker. Het is dus niet de bedoeling dat je repen naar binnen gaat werken. Houd het bij een paar blokjes per dag!

Lees ook: Science says: warme chocolademelk is gezond én maakt gelukkig