Het is bijna zover.. pakjesavond komt er aan! Heb jij je gedichten en surprises al af? Pakjesavond betekent ook oneindig veel lekkernijen. Zo is de gevulde speculaas een van onze favorieten! Deze heerlijke snack gevuld met een laagje amandelspijs, laat ons al smullen bij de gedachte..

Het is echter niet handig om dit elke dag te eten, gevulde speculaas bevat namelijk behoorlijk wat suikers en dan met name geraffineerde suikers. Dit is de variant van suiker die je dus niet te veel moet nemen, zoals we hier hebben uitgelegd. Maar geen getreur, wij hebben een lekkere en gezonde variant van de gevulde speculaas bedacht, zodat jij gerust kan genieten van een lekkere snack tijdens sinterklaas.

Gevulde-speculaas-femfem

Ingrediënten:

Amandelspijs:
100 g dadels
125 g amandelmeel
25 ml melk

Speculaas:
35 g dadels
175 g speltmeel
25 ml melk
2 eieren
2 el speculaaskruiden
2 tl bakpoeder

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Amandelspijs:
Hak 100 g dadels fijn en blend deze vervolgens fijn in de blender. Voeg hierna het amandelmeel toe en maal dit fijn tot er een gladde massa ontstaat. Voeg vervolgens een scheutje melk toe. Laat dit gedurende 15 minuten in de koelkast opstijven.
Speculaas:
Split het ei en maal de rest van de dadels fijn in de blender. Voeg vervolgens het andere ei, de speculaaskruiden, het speltmeel en het bakpoeder toe. Maal dit fijn totdat er een gladde massa van het speculaas ontstaat. Vet ondertussen een springvorm of een cakevorm in. Verdeel het speculaasmengsel in tweeën. Bedek de bodem met het speculaasmengsel. Doe vervolgens het amandelspijs als middelste laag en doe aan bedek vervolgens de top weer met het speculaasmengsel.
Bestrijk de bovenkant met eigeel van het tweede ei en garneer met een handje amandelen. Bak de gevulde speculaas gedurende 30 minuten af in de oven. Controleer met een satéprikker of de gevulde speculaas gaar is.
Laat hierna de gevulde speculaas afkoelen en serveer vervolgens op een bordje.

Eet smakelijk!