Het wordt weer steeds kouder en dat betekent: tijd voor soep! Houd jij ook zo van een lekker kopje soep om jezelf op te warmen als het buiten koud is? Wij wel hoor! Daarom hebben we dit keer een herfstig soeprecept voor jou op FEM FEM, zodat jij optimaal kunt genieten van de herfst. Hmmm, eetsmakelijk!

Herfstrecept, Italiaanse pompoensoep

Ingrediënten:

  • 1 grote flespompoen, in blokjes gesneden
  • 250 gram witte champignon, in plakjes gesneden
  • 150 gram gele ui, in kleine stukjes gesneden
  • 4 teentjes knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 700 milliliter ongezouten kippenbouillon of bouillon
  • 2 verse Italiaanse worstjes, verwijderd uit de verpakking
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 takjes rozemarijn
  • een halve theelepel zout
  • zwarte peper
  • 1 eetlepel bieslook, in plakjes gesneden voor garnering (optioneel)
  • 1 eetlepel verse peterselie, fijngehakt voor garnering (optioneel)

Hoe je het maakt:

Stap 1: Snijd alle ingrediënten, zoals te lezen in de ingrediëntenlijst.

Stap 2: Pak een grote pan en verhit die op middelhoog vuur. Doe 1 eetlepel olijfolie in de pan en bak de uien hierin mee voor 4 minuten, totdat ze glazig zijn.

Stap 3: Doe de pompoen, de uien, takjes rozemarijn en een halve theelepel zout in een pan en roer hier goed doorheen. Doe daarna een deksel op de pan en kook alles op middelhoog vuur voor 25 tot 30 minuten, totdat de pompoen gaar is. Check het elke 10 minuten en roer als het nodig is.

Stap 4: Doe alles wat in de pan is gekookt, inclusief de rozemarijn, in een blender of staafmixer en blend het tot een glad mengsel. De puree doe je daarna terug in de pan als deze is gemixt en zet het vuur zachtjes aan.

Stap 5: Voeg in kleine stapjes van 125 milliliter per keer de kippenbouillon of bouillon toe aan de pompoenpuree en roer het er goed doorheen. Dit herhaal je een paar keer, totdat de soep jouw gewenste structuur heeft of totdat de (kippen)bouillon op is. Breng wat smaak aan de soep met peper en zout en laat het zachtjes door pruttelen op laag vuur met de deksel op de pan.

Stap 6: Pak een middelgrote pan, verhit hem op middelhoog vuur en doe er 1 eetlepel olijfolie in. Bak hierin de knoflook kort mee (voor ca. 30 seconden), zodat je de knoflook ruikt, maar het niet bruin gebakken wordt. Voeg hieraan de gesneden champignons toe en bak tot ze gaar zijn (ca. 5 minuten). Breng het op smaak met peper en zout en voeg de champignons en de knoflook toe aan de gepureerde soep.

Stap 7: Dan gaan we aan de slag met de Italiaanse worstjes. Breek deze in kleine stukjes en bak ze daarna in dezelfde pan als waarin je de champignons hebt gebakken op laag vuur voor ongeveer 7 minuten. Als de worstjes goed warm en gaar zijn, kun je ze toevoegen aan de gepureerde soep. Laat het nog even warm worden en dan heb je heerlijke soep.

Stap 8: Als finishing touch kun je de soep serveren met een garnering van gesneden bieslook en gehakte peterselie. En je pompoensoep is klaar! Smullen maar!

Maak jij liever een soep die sneller te maken is? Maak dan deze heerlijke koolhydraatarme paprikasoep.