Je hebt het ontbijt net achter de kiezen en je zit alweer met je gedachten bij de lunch. Om de tijd te overbruggen grijp je maar naar een paar koekjes bij de koffie en een handje noten met gedroogd fruit. Snacken is voor jou een religie en je weet gewoon niet hoe je zonder tussendoortjes de dag door moet komen. Nu kan het feit dat je altijd honger hebt wel eens door een foutje in je voedingspatroon komen. Er is namelijk één ingrediënt die voor een constant hongergevoel kan zorgen.

altijd honger
Instagram Rianne Meijer

De reden achter je constante hongergevoel

Het lijkt net of je de héle dag door honger hebt en de enige oplossing lijkt om je vol te proppen met comfort food als pizza, patat of pasta. Want daar ga je lekker ‘vol’ van zitten. Fout! Er is maar één boosdoener die we bij elke maaltijd eten en onze buikjes laat rammelen.

Het ingrediënt waar we het over hebben is zout! Er werd voor een lange tijd gedacht dat je enkel door dorst vocht vasthoudt. Nu wijst onderzoek van Russische astronauten uit dat zout enorm veel invloed heeft op je hongergevoel. Hoe dat zit leggen wij je hier uit!

Wat zegt het onderzoek?

Het onderzoek vond plaats tussen 2009 en 2011 en er namen enkel astronauten deel die in een gecontroleerde omgeving leefden. Dit omdat het zo makkelijker was om hun zoutinname te controleren. Met een gemiddeld Russisch dieet krijg je 12 gram zout binnen per dag. Dit werd in het onderzoek teruggebracht naar 6 gram per dag. Er werd gedacht dat de astronauten hierdoor minder water zouden drinken.

Het tegendeel bleek waar te zijn! De astronauten die meer zout binnenkregen, dronken minder water! En dit werkte ook andersom. Ook bleek dat de proefpersonen die meer zout binnenkregen, veel meer last hadden van een hongergevoel. Dit terwijl ze evenveel calorieën binnenkregen als de andere groep met proefpersonen.

Hoe eet je minder zout?

In bijna alle voedingsmidellen zit wel zout (dit is van nature toegevoegd). Het is dus ook niet gek dat de meeste Nederlanders er te veel van binnenkrijgen. Maar hoe zorg je er nu voor dat je minder zout eet? Wij geven je een aantal tips.

#1 Zout = zout

Het maakt weinig uit watvoor soort zout je eet. Of het nu Himalayazout is of Keltisch zout. Als je minder zout wilt eten, gebruik je dus minder van alle soorten!

#2 Kook zelf

Als je met pakjes en zakjes kookt, of als je bijvoorbeeld soep uit blik eet, krijg je enorm veel zout binnen! Maak daarom je sauzen, marinades en dressings zelf.

#3 Gebruik verse kruiden

Geef je eten smaak zonder zout. Gebruik verse kruiden of specerijen om je eten meer smaak te geven. Deze smaakmakers hebben vaak ook nog eens hartstikke veel gezondheidsvoordelen.

#4 Check het etiket

Eigenlijk alles wat je kant-en-klaar koopt bevat enorm veel zout. Door etiketten met elkaar te vergelijken kan je voor de optie met het minste zout kiezen.

#5 Houd bij wat je eet

Misschien denk je dat het wel goed zit met je zoutinname, maar hier kom je pas echt achter als je alles opschrijft wat je eet. Dat ene handje naturel chips was je namelijk allang vergeten en dat kopje bouillon ook. Meten = weten!

Lees ook: Zo voorkom jij de welbekende snack attack