Zeg jij wel eens: nu ga ik echt gezond eten? Heel de dag ben je goed bezig, totdat ’s avonds de lekkere trek toeslaat. Alles kun je wel naar binnen werken. Jammer, morgen maar weer beginnen. Eet jij vaak meer dan je eigenlijk zou willen? Dan hebben wij de oplossing: met deze tips voorkom jij die welbekende snack attack.

@Weheartit Pinterest
@Weheartit Pinterest

De snack-attack

Soms is het heerlijk om even te snacken, zeker tijdens onze maandelijkse periode kunnen we niet van al die zoetigheid afblijven. En weetje, soms is dat ook helemaal niet erg. Maar op andere momenten zit je er toch niet altijd op te wachten. Wil jij die snack attacks voorkomen? Lees dan gauw verder.

1. Check even of je wel voldoende eet

Begin je aan het eind van de middag of ’s avonds last te krijgen van zin in zoetigheid en eet je alles wat los en vast zit? Dan is het goed om even te checken of je de rest van de dag wel genoeg hebt gegeten. Zeker als je aan het diëten bent komt het wel eens voor dat je eigenlijk helemaal niet eet wat jouw lichaam nodig heeft om normaal te kunnen functioneren. Dit geeft je lichaam dan aan door extreme zin in van alles. Een maaltijd overslaan is daarom ook helemaal niet aan te raden, want deze wordt vaak dubbel en dwars ingehaald. Zorg ervoor dat je voldoende eet op een dag, dan krijg je ook geen snack attacks.

2. Heb je echt honger of verveel je je?

Vaak eten mensen gewoon uit verveling of zin in zoetigheid. Op zo’n moment kun je wel blijven snaaien en voor je het weet heb je bijna een extra maaltijd achter de kiezen. Het is goed om voor jezelf te kijken waar dit vandaan komt. Veel mensen zijn emotionele eters en eten daarom zonder dat ze honger hebben, uiteindelijk kan dit voor schuldgevoelens zorgen. Houd voor jezelf bij wat je eet en waarom. Heb je honger of heb je hier écht zin in? Dan kun je dit zonder zorgen opeten.

3. Eet minder snelle koolhydraten

Snack attacks kunnen ook ontstaan door een hongergevoel in je lichaam. Dit hongergevoel wordt veroorzaakt door snelle koolhydraten, deze zitten zo snel in je systeem, dat je bijna meteen weer honger hebt. Je lichaam wil namelijk eenzelfde bloedsuikerspiegel aanhouden. Om deze op peil te houden gaat je lichaam opzoek naar nog meer snelle koolhydraten en raak je in een vicieuze cirkel terecht. Zorg er daarom voor dat je juist minder snelle koolhydraten eet: bijvoorbeeld hartig beleg, fruit, een handje noten of ongezoete zuivel.

4. Eet met aandacht

Ben je soms vergeten wat je allemaal op een dag hebt gegeten? Niet omdat het nou zo ongelofelijk veel was, maar omdat je de hele tijd druk bezig was? Dat kennen we allemaal wel, soms heb je het zo druk dat je bijna geen tijd hebt om te eten en het bijna gedachteloos naar binnen werkt. Om te voorkomen dat je later op de dag, op een rustiger moment, te veel gaat eten is het belangrijk dat je aandacht geeft aan al je maaltijden. Focus je even om je eten en niet op je werk. Door pauzes te nemen ga je ook nog eens een stuk productiever werken, een win-win situatie dus!

@bridgetjones
@bridgetjones

5. Zorg voor porties

Eet jij in een keer de zak chips leeg als die eenmaal voor je ligt? Heel herkenbaar! Wil je dit voorkomen? Zorg er dan voor dat jij het voedsel waar je meestal teveel van eet, van tevoren al in kleinere porties hebt verdeeld. Zo wordt de kans kleiner dat je gaat overeten. Een nieuw bakje of zakje openmaken kost een stuk meer moeite dan op de bank blijven liggen met één grote zak chips.

Lees ook: No way! Is eten echt de oplossing tegen stress?