De een heeft er meer last van dan de ander, maar als het gaat om veranderingen zijn we hier altijd een beetje angstig over. Leuke veranderingen zoals een salarisverhoging, lagere huurprijs of iets anders positiefs vinden we vaak minder lastig. Dit is iets wat ons overkomt, we hoeven zelf geen grote stappen te zetten voor deze verandering. Het voelt vertrouwd dit leven te leiden, een grote verandering wordt vaak gezien als iets engs. Maar waarom eigenlijk?

de reden waarom we bang zijn voor veranderingen fem fem

Veranderingen zijn eng

We leven ons leven zoals het gaat en soms ben je niet blij met bepaalde dingen in het leven. Verander jij deze dan meteen of niet? Wanneer vind jij een bepaalde stap te groot? Wanneer heb je het idee dat je in het diepe moet springen? Kleine veranderingen vinden we niet erg, soms zelfs fijn. Het leven kan niet voor altijd hetzelfde blijven, er moet zo nu en dan iets veranderen. Maar wanneer het gaat om grote en ingrijpende keuzes, blijven we vaak toch bij het oude vertrouwde. We zijn bang voor deze veradering.

“Zoals het nu gaat, voor altijd”

Leo Babuata legt uit dat dit komt doordat we ons graag willen vastklampen aan de illusie van vastigheid. We willen houvast in het leven, iets hebben wat zeker en stabiel is. We willen niet bij alles wat tegen zit een verandering maken, dan hebben we het idee dat we maar met iedere wind meewaaien. Daarnaast willen we ook niet dat onze omgeving en de mensen hierin veranderen, alles is toch goed zoals het was? En waarom verandert onze gezondheid en waarom die van onze geliefdes? We weten diep van binnen wel dat niets voor altijd is, maar we willen het wel: “zoals het nu gaat, voor altijd”.

Sta open voor veranderingen

Zoals ik al aangaf: de een is dol op veranderingen en de ander vindt het niks. Probeer eens wat over te nemen van degeen die dol is op veranderingen, probeer het leven eens te zien als iets wat nou eenmaal veranderd. Iedere dag is anders, ieder seconde is anders en hoewel we het soms maar al te graag willen zien dat niks veranderd gebeurt het tegenovergestelde. Probeer sommige dingen een beetje los te laten en jezelf vast te houden aan dingen die daadwerkelijk voor altijd kunnen zijn. Vooral op de momenten wanneer we moeite, verdriet of frustratie ervaren is het lastig om veranderingen te ondergaan. Probeer ook dan veranderingen te ondergaan, het leven is namelijk niet voor je uitgestippeld.

Lees ook:

Je hoeft je geen zorgen te maken over jouw toekomst en dit is waarom