Het is pas net september en de pepernoten liggen al lang en breed in de supermarkt. Eigenlijk willen we niet klagen, maar wáárom al zo vroeg? Het duurt nog 2 maanden voor de goedheiligman weer in Nederland is en wij genieten nog vol van fruitige biertjes op het terras. Kennelijk zit er een goede reden achter!

Vreemde smaken

Je kunt het zo gek nog niet bedenken of er is een pepernoten smaak van gemaakt. We kijken tegenwoordig ook niet meer vreemd op wanneer we pepernoten met witte truffel-, drop- of tompoucesmaak in de schappen zien liggen. Er zijn zelfs winkels die helemaal in het thema van deze oer Hollandse delicatesse staan.

Bij Van Delft heb je zelfs meer dan 50 smaken. Hoewel dit hemels klinkt slaat de keuzestress al toe. Tip van ons: probeer Van Delft’s nieuwste smaak Cookiccini’s met krokante koekjes, amandelen en hazelnoten. Yum! 

Het hele jaar door!

Eigenlijk is de reden achter dit raadsel enorm simpel! Hoe vroeger de pepernoten in de winkels liggen, hoe meer je er verkoopt. Je hoeft geen economie gestudeerd te hebben om dit te begrijpen. Want laten we eerlijk blijven: we eten het liefst het hele jaar door pepernoten.

Ieder jaar vroeger

Het lijkt misschien of het lekkerste kleine koekje van Nederland ieder jaar vroeger in de winkels ligt, maar dit is niet waar. Volgens de baas van Nederland’s grootste pepernotenfabriek liggen de pepernoten ieder jaar vanaf week 36 in de supermarkt. In de fabriek in Harderwijk worden jaarlijks 4 miljard pepernoten gebakken, en gaan in dezelfde week naar de supermarkt. Het is natuurlijk wel zo dat week 36 niet ieder jaar in dezelfde maand valt. Het kan dus zijn dat het in een bepaald jaar in augustus is, en in een ander jaar pas in september.

Het kan zo zijn dat je in week 33 wel eens een verdwaalde pepernoot in de supermarkt hebt gespot. Dit kan enkel het geval zijn als kleine vestigingen op eigen houtje pepernoten inkopen bij de bakker.

Lees ook: Met dit recept maak jij onwijs lekkere en gezonde pepernoten