Iedereen vertelt wel eens een leugentje, maar niemand vindt het leuk om een leugen te horen. Waarom doen we het dan nog? Dit zijn 10 pijnlijke redenen waarom we liegen in een relatie.

Redenen waarom we liegen in een relatie

Waarom liegen we in een relatie?

Uit onderzoek blijkt dat 60% van de volwassenen niet 10 minuten door kan komen zonder te liegen. Wij zijn in shock van deze cijfers, en zochten het uit. Dit is waarom we liegen in een relatie.

1. Je gaat vreemd

Vreemdgaan is in geen enkele situatie goed te keuren. Toch gebeurd het nog regelmatig. Wanneer je spijt hebt van je misstap en je partner niet kwijt wilt raken, gaan de meeste mensen liegen. Klinkt logisch, maar is natuurlijk niet goed te keuren. Wees altijd eerlijk naar je partner.

2. Onzekerheid

Uit een onderzoek van Scientific American blijkt dat 90% (!) van de mensen liegen op hun datingprofiel. Vrouwen liegen het meest over hun gewicht, mannen over hun lengte en hoeveel geld ze verdienen. Dit allemaal alleen maar omdat mensen hier onzeker over zijn.

3. Geld

Geld maakt niet gelukkig, maar ongelukkig? Veel ruzies ontstaan over geld blijkt uit onderzoek. Het is makkelijk om te liegen over hoe duur je tas was, dan het conflict met je partner aan te gaan.

4. Spanning

Veel mensen liegen in een relatie om hun leven meer spannend te maken. Verhalen zijn nou eenmaal spannender als je er een schepje bovenop gooit.

5. Familie

Wat blijkt, veel mensen liegen over hun familie omdat ze zich schamen. Je familie weet alles over jouw jeugd. Iets wat een hoop ongemakkelijke gesprek onderwerpen op tafel kan gooien..

6. Om je partner terug te pakken

Heeft jou partner je pijn gedaan of iets achter jouw rug om gedaan waar je niet van gediend bent? Grote kans dat je hem terug wilt pakken, en dat door te liegen.

7. Om je partner te beschermen

In tegenstelling van het vorige punt wil je hier jouw partner juist geen pijn doen maar beschermen. Soms is het makkelijker om een leugentje te vertellen dan de waarheid. Klein leugentje voor eigen bestwil toch?

8. Manipuleren

Sommige mensen liegen om gebruik van iemand te maken. Ze willen zo graag hun zin, dat ze er maar een leugen om heen hangen. Niet heel fair..

9. Spijt

Een andere reden is spijt. Wanneer je iets hebt gedaan waar je uiteindelijk toch niet achter staat kan je dat natuurlijk niet meer terug draaien. In plaats van toe te geven aan je fouten kiezen mensen vaker voor de makkelijke weg; liegen.

10. Goedkeuring

Iedereen streeft naar goedkeuring, en wanneer je dat niet krijgt is dat natuurlijk hartstikke vervelend. Het is dan ook makkelijker om een leugentje te vertellen.

Lees ook: Dit is waaraan jij kan merken dat er een break-up aan zit te komen