We staan ermee op en we gaan ermee naar bed. Iedere dag is hij bij ons, we willen alles van hem weten en we schrikken ons rot als we hem even kwijt zijn. Waar ik het over heb? Nee niet je vriendje, maar je mobiele telefoon. We leven natuurlijk in een tijdperk waarin onze telefoon niet meer weg te denken is. We kunnen ons uren vermaken met Snapchat, Instagram en appjes sturen naar mensen van wie we houden. Op deze manier kun je ze altijd laten weten hoe belangrijk ze voor je zijn en ben je dag en nacht online. Klinkt goed hè? Toch is er een keerzijde, want heb jij nou eigenlijk een relatie met je mobiel of je vriend?

relatie vriend of telefoon FEM FEM

Is hij een hobby?

Ik kan me nog goed herinneren dat er op mijn eerste schooldag op het HBO werd gevraagd of we onze hobby’s wilden delen. Je kent het wel, een standaard kennismaking waarbij je iets over jezelf moet vertellen. Je kreeg hier natuurlijk allerlei standaard antwoorden zoals: shoppen, uiteten, voetbal, tennis, enzovoort. Toch was er deze dag één antwoord die anders was en opviel, een klasgenootje noemde namelijk haar vriend als hobby. “Is dat eigenlijk een hobby, want ik ben de hele dag met hem bezig?” Of het echt een hobby is weet ik niet, maar het is wel een teken dat je stapelgek op je vriend bent en dat je het liefst de hele dag met hem bent.

Relatie anno 2017

Als je echt tot over je oren verliefd bent, net een relatie hebt of niet zonder elkaar kunt, dan zou je vriend een hobby kunnen zijn. Toch zie je vaak dat iedereen alsmaar druk, druk, druk is en we nauwelijks tijd maken voor elkaar. We sturen vluchtig een appje en wanneer we wél tijd hebben om af te spreken, zitten we met onze telefoons in onze handen, starend naar het beeldscherm, tegenover elkaar in een restaurant. Een beetje scrollen door sociale media, het beantwoorden van berichten en elkaar grappige post laten zien. Is dit dan de relatie anno 2017? Een gaatje vinden in jullie drukke leven om vervolgens tegenover elkaar door je Facebookfeed te scrollen?

Zijn we nog wel sociaal genoeg?

Hiervoor zeiden we dat je onder andere met je telefoon berichtjes stuurt naar mensen van wie je houd, maar waarom eigenlijk? Natuurlijk is het leuk om een onverwachts berichtje te ontvangen, maar is het niet veel leuker om elkaar in het echt te vertellen wat er zo leuk is aan de ander? Is het niet veel leuker om daadwerkelijk tijd met je vriend door te brengen in plaats van met je telefoon? Zijn we eigenlijk nog wel sociaal genoeg om in het echt met mensen te communiceren of doen we dit alleen nog maar via sociale media?

Wie kies je?

Wist je eigenlijk dat we gemiddeld zo’n 80 keer per dag op onze telefoon kijken. Gemiddeld, hier kunnen dus ook vele pieken en dalen in zitten. Dit geeft een beeld van hoe vaak we die telefoon erbij pakken. Hoe vaak daarvan heeft dit te maken met een belletje of berichtje naar je vriend? Hoe vaak op die dag zie je jouw geliefde en is die telefoon dan ook weer in het spel? Ga eens bij jezelf na of je eigenlijk wel genoeg tijd doorbrengt met degene van wie je echt houdt: je vriend of is dat dan toch je telefoon?

Aandacht

Natuurlijk is het meer dan normaal dat je in deze tijd je sociale kanalen checkt. Er is van alles te vinden op het internet, zoveel dat je zelfs de hele dag én nacht zou kunnen blijven scrollen als je wilt. Dan komt de grote vraag: zou je dat willen, de hele dag als een gek scrollen op je telefoon? Zou je niet veel liever die tijd doorbrengen met je geliefdes, informatie rechtstreeks horen en daadwerkelijk tijd samen doorbrengen? Laat je telefoon eens in je tas of zelfs thuis tijdens dat romantische etentje en geef echt aandacht aan je vriend, want wat is er nou leuker dan samen met je geliefde uurtjes doorbrengen? Je geliefde, en daarmee bedoel ik je partner.

Lees ook:

Dit is waarom je slimmer wordt zonder telefoon