Kun jij je een leven zonder telefoon bedenken? Nee, toch. Het verbindt ons met de wereld en we hebben alle informatie onder onze vingertoppen. ‘S ochtends kijk je wat voor weer het wordt, je scrolled even snel door de nieuwskoppen en je zoekt op hoe laat je trein vertrekt. Hoewel je smartphone je veel goeds brengt is het toch verstandig om hem af en toe even te laten voor wat hij is.

slimmer-zonder-telefoon-femfem

Afleidingsmanoeuvre

Onderzoek wijst uit dat wanneer je telefoon bij je in de buurt is, je cognitieve vermogen flink daalt. Je vermogen om te leren, dingen op te pikken en te onthouden wordt een stuk minder door de verleiding om je telefoon te checken. Gemiddeld kijken we zo’n 85 keer per dag op onze telefoon. Het is het eerste wat we doen als we wakker worden en het laatste voor we gaan slapen. Zelfs als we ’s nachts wakker worden kunnen we de verleiding niet weerstaan om even te kijken.

Uit het oog, uit het hart

Wanneer je telefoon niet in het zicht is wordt je spanningsboog direct langer. Je neemt informatie beter in je op en je kunt je langer concentreren. Het is dus aan te raden om af en toe je telefoon in een andere kamer te laten liggen. Als dit echt teveel gevraagd is, kun je hem ook in je jaszak of in je tas laten zitten. Zolang hij maar even uit het zicht is.

10 dagelijkse gewoontes die jou slimmer maken