Een persoon afwijzen, is nooit leuk. Je wil niemand kwetsen dus het liefst vermijd je het. Alles in je lichaam vertelt je dat dit niet de juiste persoon voor jou is, hoe lief hij of zij ook is. Je hoopt namelijk iemand te vinden waar je je hart aan kan geven, maar hier zijn maar weinig de aangewezen persoon voor. Als degene die jij voor je hebt staan het niet is, komt er een moment dat je dit moet gaan duidelijk maken. Maar hoe? Lees hier 5 tips over hoe je iemand op een respectvolle manier kan afwijzen.

vriendelijk afwijzen FEM FEM

1. Straight to the point

Je hebt iemand ontmoet die je in eerste instantie wel leuk lijkt. Je spreekt een paar keer af, maar dan komt je erachter dat deze persoon eigenlijk helemaal niet jouw type is. Jullie appen best veel, want de aandacht bevalt je wel. Als je eerlijk naar jezelf bent, weet je dat deze persoon het eigenlijk niet voor jou is. Je hebt het gevoel dat de ander jou wel ziet zitten en al verder in het proces is. Om hem of haar nu te moeten kwetsen vind je zó moeilijk. Je wil niemand pijn doen. Geloof ons, eerlijkheid duurt het langst. Wees eerlijk naar jezelf én naar de ander. Houd diegene niet aan het lijntje, maar zeg wat je voelt. Wees straight to the point en draai er niet om heen met talloze smoesjes. Daar heeft de ander namelijk niks aan. Het zal meer pijn doen als jij er maar omheen blijft draaien, dan wanneer je meteen eerlijk bent en het ook duidelijk verwoord. Zeg gewoon wat erop je hart ligt en de ander zal het respecteren en (moeten) accepteren.

2. Geen smoesjes

Als je niet met iemand wil afspreken, wees dan duidelijk. De ander appt je de vraag of je een keer wil afspreken. Van jou hoeft het niet zo nodig, maar je durft ook geen nee te zeggen dus je stuurt terug ‘Ja, lijkt me leuk!’, tegen beter weten in. Als de date dichterbij komt, begin je al te zweten en na te denken over hoe je hier onderuit gaat komen, want je wil helemaal niet. Je verzint verschillende smoesjes door te zeggen dat je ziek bent of dat je plotseling naar een vriendin moet die jouw hulp écht nodig heeft. Nee. Stop hiermee. Geen smoesjes. Je houdt jezelf voor de gek. We weten allemaal hoe vervelend het is als je hoop wordt gegeven, maar het niet wordt nagekomen. Teleurstellend. Wees gewoon eerlijk, want hier help je jezelf ook zo enorm mee.

3. Wees niet kwetsend

Mocht je een paar super leuke dates met iemand hebben gehad, maar jij ziet die persoon toch meer als vriend dan als eventuele partner, laat dit op een respectvolle manier weten. Je bent niet voor niets op meerdere dates geweest. Je zag of ziet blijkbaar toch iets moois in die persoon. Je voelt alleen die spark die maakt wat liefde is tussen twee personen. Deze spark moet bovendien van twee kanten komen. Als jij voelt dat de ander wel into you is, denk dan goed na over hoe je iemand gaat afwijzen. Er zijn vast factoren die je minder goed aanspreken in een persoon, maar laat deze achterwege. Deze persoon heeft hier niets aan, behalve dat hij of zij zich hier enorm rot door gaat voelen. Belicht liever de mooie en positieve eigenschappen van die persoon en leg duidelijk uit waarom het voor jou niet gaat werken. Iemand kwetsen doet pijn en dat wil niemand, ook jijzelf niet. Vermeld op een respectvolle wijze dat het wat jou betreft klaar is en vermijd kwetsende uitspraken.

4. Face to face

Het ergste wat je kan doen, is iemand afwijzen via bijvoorbeeld WhatsApp. Het is lekker makkelijk en fijn vanachter je telefoon, want zo ben je er snel van af en hoef je je niet meer druk te maken, behalve om een eventueel antwoord. Toch is dit niet fair om te doen. Grow some balls en zeg het tegen die persoon in het echt. Spreek op een rustige, maar neutrale plek af zodat geen van jullie beide later wordt herinnerd aan het nare moment. Face to face is zo belangrijk om een emotionele boodschap over te brengen. Dus raap jezelf nog één keer bij elkaar en breng het nieuws.

5. Speel open kaart

Laat vanaf het begin meteen weten hoe je erin staat en zeg geen dingen die je eigenlijk niet meent. Het kan nog wel eens voorkomen dat je in het moment super enthousiast bent en zonder na te denken mee gaat in het enthousiasme van de ander. Je zegt ja op dingen waar je, als je er later over nadenkt, toch nee op had moeten zeggen. Het is belangrijk om vanaf het begin open kaart te spelen. Wil je iets (nog) niet? Laat het weten. Ga niet mee in het gedrag van de ander, want dit kan later leiden tot een ongelukkige jij. Je raakt verzeild in kleine leugentjes tegen zowel jezelf als de ander en hierdoor wordt het op het moment suprême nog lastiger om iemand te moeten afwijzen.

Dit zijn de 5 tekenen dat je in een “toxic” relatie zit