Nederlands kickbokskampioen Rico Verhoeven deelt op Instagram verrassend nieuws. Hij heeft voor 86 uur (3,5 dag) niets gegeten. Hij deed mee met de 86 hour water fast, nadat hij van UFC-president Dana White hoorde dat er ongelofelijke fysieke (en mentale) voordelen aan zitten. In de video laat hij ook zijn before and afterfoto’s zien.

rico Verhoeven opgelicht

86 uur zonder eten

86 uur zonder eten klinkt toch bijna onmogelijk? Dat is – als we het even omrekenen – 3,5 dag alleen leven op water. Toch is het Rico Verhoeven gelukt om deze challenge aan te gaan. Op zijn sociale media deelt hij een uitlegvideo.

Rico zag dat UFC-president Dana White het een week eerder had over de 86 hour water fast. Het blijkt erg goed te zijn voor je fysieke en mentale gezondheid. Daarom wilde hij graag deze challenge aangaan (en daarnaast ook om shredded) te worden. Daarnaast was het ook zijn insteek om zichzelf mentaal te pushen, om te kijken of hij het nog in zich had om ergens volop voor te gaan en niet op te geven.

In zijn video zegt hij dat niet eten voor 3,5 dag toch de grootste challenge was. De eerste 24 uur heeft hij alleen maar water gedronken met elektrolyten erin voor wat extra smaak, vitaminen en mineralen. Op de tweede dag begint hij ook met het drinken van bone broth (botten bouillon).

Kijk hieronder voor de before and after en de volledige video.

Wat is vasten eigenlijk?

Vasten is een praktijk waarbij een persoon gedurende een bepaalde periode bewust afziet van eten of drinken. Het wordt vaak om verschillende redenen toegepast, waaronder religieuze, spirituele, gezondheids- of gewichtsbeheersingsdoeleinden. De effecten van vasten kunnen zowel lichamelijk als mentaal zijn, en ze variëren afhankelijk van de duur en de specifieke benadering van het vasten.

Lichamelijke aspecten van vasten

  • Gewichtsverlies: vasten kan leiden tot gewichtsverlies, omdat het lichaam begint met het verbranden van opgeslagen energie in de vorm van vetten.
  • Bloedsuikerregulatie: vasten kan helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel, wat gunstig is voor mensen met diabetes.
  • Ontgifting: het lichaam kan tijdens het vasten gifstoffen elimineren en celherstel bevorderen.

Mentale aspecten van vasten

  • Focus en helderheid: sommige mensen ervaren een verbeterde mentale helderheid en concentratie tijdens het vasten.
  • Zelfbeheersing: vasten vereist discipline en zelfbeheersing, wat kan bijdragen aan een sterker gevoel van controle.
  • Spirituele reflectie: in religieuze contexten kan vasten een tijd van spirituele reflectie en discipline zijn.