Nog nooit eerder een bezoekje gebracht aan het prachtige Scandinavië? Dan wordt het de hoogste tijd. De leukste manier om deze regio te verkennen is door middel van een road trip. Op deze manier kun je de prachtige fjorden, berglandschappen en watervallen ontdekken en zal het een ware beleving worden. Wij vertellen je welke plekjes je absoluut niet mag missen.

Denemarken

Denemarken staat ook wel bekend als het land van de vikingen. Daarom is Ribe het perfecte startpunt van je Scandinavische roadtrip, omdat het de oude stad is van de Vikingen. De stad heeft veel smalle straatjes en middeleeuwse gebouwen die het bekijken zeker waard zijn. Als je meer wil weten over de tijd van de Vikingen mag een bezoekje aan het Vikingmuseum zeker niet ontbreken. Vanuit Ribe rijd je richting Jelling. Hier vind je de runensteden, grafheuvels en kerk van Jelling die allemaal op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan en je zeker niet aan je voorbij mag laten gaan tijdens je tripje. Vervolgens trek je richting de welbekende hoofdstad Kopenhagen waar je een hoop bezienswaardigheden zult vinden. Zo vind je hier het beeld van de Kleine Zeemeermin, het paleis Rosenborg Slot, het pretpark Tivoli middenin het centrum en Nyhavn, een gezellige haven. En vergeet vooral de prachtig gekleurde gebouwen niet vast te leggen. Vanuit Kopenhagen kun je jouw weg vervolgen over de Oresundbrug, richting Malmö in Zweden.

femfem-denemarkenFoto via HeySuccess

Zweden

Malmö is rijk aan culturele attracties en daar hoort dus zeker een bezoekje aan Turning Torso, Folkets Park, Lilla Torg of Malmöhus bij. Vanuit daar kun in de richting van Göteborg rijden, terwijl je ondertussen kunt genieten van de prachtige uitgestrekte landschappen waar je doorheen rijdt. De stad staat bekend om zijn pittoreske straatjes, wijken en groene stadsparken. Naast de mooie natuur kun je ook veel meren bewonderen in Zweden. Zo mag je het prachtige Vatternmeer zeker niet aan je voorbij laten gaan. Vanaf hier kun jij je reis vervolgen richting Fredrikstad waarbij je de grens van Noorwegen oversteekt.

zweden-roadtrip-scandinavie-femfemFoto via Picwalls

Noorwegen

Fredrikstad heeft een industriële uitstraling en in het oude centrum van vind je nog veel bouwwerken uit de 17e en 18e eeuw. Als je even terug wil naar de geschiedenis van de stad, kun je een bezoekje brengen aan de Isegran fort of Kongsten fort. Vanaf Fredrikstad kun je richting de hoofstad rijden: Oslo. In deze stad valt genoeg te beleven, dus het is belangrijk om daar genoeg tijd voor uit te trekken. Bezoek bijvoorbeeld het museumeiland, Frognerpark of het koninklijk paleis. Vanuit Oslo reis je af naar Trollstigen. Hier zul je blootgesteld worden aan de prachtige watervallen van Stigfossen en kom je erachter wat voor prachtige, maar tegelijkertijd ruige natuur Noorwegen heeft. In Møsvatn Austfjell vind je nog meer mooie watervallen. Vanaf daar reis je richting Kristiansand en kun je de boot nemen naar Hirtshals, zodat je weer in Denemarken uitkomt. De tip voor Noorwegen is om zo veel mogelijk van de prachtige natuur te genieten, want daar staat het land bekend om.

Geiranger Fjord, NorwayFoto via iStock

Wil je liever een andere stad bezoeken? Wenen is het ook zeker waard.